сб. апр. 20th, 2024

Любовта има граница – тя се нарича Достойнство

Понякога просто нямаме друг избор, освен да забравим как се чувстваме, за да си спомним какво заслужаваме.

Любовта винаги ще има своята граница, наречена „човешко достойнство“. Защото самоуважението не позволява да приемаме любов, която само наранява и разрушава.

Пабло Неруда веднъж каза, че любовта е кратка, но е много трудно да се забрави. А между любовта и забравата винаги има „светулка“, която свети в тъмните нощи, за да ни покаже къде е границата на любовта. Той напомня, че понякога е по-добре да прекарате много време в забравяне на човек, отколкото да страдате от безкрайна любовна агония, която в крайна сметка води до загуба на самоуважение.

Понякога просто нямаме друг избор, освен да забравим как се чувстваме, за да си спомним какво заслужаваме.

Защото при никакви обстоятелства не си струва да молим за любов. И въпреки че отвръщането от любовта поради гордост винаги е лошо решение, още по-лошо е да забравите за достойнството си в името на любовта.

Независимо дали вярваме или не, достойнството е крехка, тънка струна, която докосваме толкова често, че в един момент тя просто се къса, което води до разпадане на всички наши емоционални връзки.

Ние, без да искаме, постоянно преминаваме тази граница. Ние вярваме, че в името на любовта можете да направите всичко, дори да предадете себе си.

Гордост и достойнство в любовта

Често чуваме, че егото храни нашата гордост, а духът – нашето достойнство. Както и да е, но тези две емоции са постоянни обитатели на острови на отношенията, които имат сложен емоционален пейзаж.

Например гордостта е враг, който познаваме добре и често свързваме със себелюбието. И все пак гордостта е архитектът, който в нашите отношения се специализира в изграждането на стени и плетенето на бодлива тел, украсявайки всеки детайл с арогантност и превръщайки се в жертва на всяка дума, казана от другата страна. И основната причина за всички тези разрушителни действия е ниското ни самочувствие.

А достойнството е точно обратното. Това се усеща, като постоянно се вслушваме в гласа на вътрешния си Аз, за ​​да поддържаме чувството си за самоуважение, като същевременно не забравяме уважението към другите. В този случай понятието любов към себе си придобива най-доброто си значение. Защото се храним с него, за да защитим себе си, без да вредим на другите: без да причиняваме „странични“ ефекти, но постоянно подхранваме собственото си самочувствие.

Самоуважението има висока цена

Достойнството не се продава, губи или подарява.

Много хора са склонни да мислят, че няма нищо по-лошо от това човекът, когото обичаш, да те зареже. Това е грешно.

В края на краищата най-лошото е да загубиш себе си, обичайки някого, който не ни обича.

Мъченичеството няма нищо общо с хармоничните и достойни взаимоотношения. Ако се окажем в сянката на любимия човек, вече няма да имаме слънчеви дни за сърцата си, нито храна, която да храни надеждите ни.

За да избегнем това, трябва да помислим върху някои важни въпроси:

В една връзка нашата жертва трябва да има свои собствени граници, които ние сами си поставяме. Не е нужно да решаваме всички проблеми на партньора си, като им даваме въздух всеки път, когато искат да дишат, или като изключваме собствените си светлини, за да могат те да светят още по-ярко.

Любовта се усеща, докосва и създава всеки ден. Ако връзката ви няма всичко това, тогава няма смисъл да го искате и още повече да седите и да чакате чудо, което никога няма да се случи. Да призная, че вече не съм обичан, е акт на смелост, който ще ме предпази от потъване в разрушителни ситуации.

Любовта не трябва да е сляпа. Колкото и да се култивира тази идея в обществото, трябва да се помни, че винаги е по-добре да предложите любовта си на друг човек с широко отворени очи, топло сърце и чувство за собствено достойнство. Само тогава можем да станем създатели на онези достойни взаимоотношения, които си струват нашите усилия. Взаимоотношения, в които акцентът е върху взаимното уважение, отношения без демонстрация на сила и ирационална жертва.

Самочувствието е признанието, че заслужаваме по-добро. Нито един човек на този свят не заслужава да загуби себе си заради другия.

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post