пт. апр. 26th, 2024

Защо щастливите хора не празнуват рождени дни

Желанието да празнувам нещо отмина за мен като дете.

Мен, детето, ме завлякоха на семеен празник при един мой роднина. Масата беше отрупана от вкусотии, а зад нея се събра компания от 15-20 души. Жените се суетяха дали има достатъчно прибори за всички и дали чашите лъщят, а мъжете с лукаво примижаване се протягаха към бутилките и започваха да разказват вицове и да спорят за политика.

Но ние говорим за 90-те. Тогава хората можеха да се поглезят само с вкусни, сложни ястия.

И изглежда, че това бурно време вече е отминало и вече няма нужда да впечатлявате никого с размаха на личния си празник.

Но сега виждам друга картина.

Например млади майки се състезават коя ще празнува по-добре рождените дни на децата си. Освен това всеки се опитва да надмине другия. Аниматори, ресторанти, гост звезди, скъпи подаръци. Детето няма нужда от тази феерия, но родителите я организират. А Как иначе? Имаме пари!

Една моя приятелка храни семейството си изключително с тестени изделия, а по празниците отиват в шикозен ресторант, за да се насладят на обслужването и кухнята. Когато попитам защо е невъзможно да живеем по-равномерно, да ядем пресни зеленчуци и плодове, риба и месо всеки ден, вместо да ядем карпачо от сьомга веднъж месечно, тя прави кръгли очи и казва, че делничните дни са делнични дни. А празникът си е празник.

Забелязах такова разслоение в нашето общество. Има хора, които не са особено привлечени да празнуват докрай. Или е жалко за пари за еднократна феерия, или живеят в хармония, без чувство за недостиг (на емоции, храна, без жажда за шоу).

А има и такива, които не съжаляват да похарчат впечатляваща сума пари, за да организират почивка за себе си. Изненадайте другите с вашата оригиналност и възможности.

За мъдрите и истински щастливи хора всеки ден е празник. И този ден не се отличава с вкусна храна, силна музика и свобода от омразната работа. Тя се крие във факта, че всеки час е радост. Той е в сърцето, в душата, в ума. И тогава няма нужда от външен контраст, от радикална промяна на средата около вас.

Ето как го е казал Далай Лама:

„Не празнувам рождени дни. Струва ми се, че това е загуба на време. За мен този ден не е по-различен. В известен смисъл всеки ден е рожден ден. Събуждаш се сутрин, всичко е свежо и ново и най-важното е, че този нов ден ти носи нещо важно.“

Автор И.Х. (от интернет)

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post