пн. апр. 29th, 2024

„Какъв ще бъдеш след пет години се определя само от два фактора“

20 полезни цитата от Робин Шарма

Робин Шарма, успешен богат адвокат, веднъж осъзнал, че живее с празнота в душата си.

Тогава той напуска практиката, изоставя всичко, с което е свикнал, и отива на Изток, при будистките монаси, за да разбере тяхната мъдрост, да се научи да живее просто и радостно.

Шарма очертава опита си в книгата „Монахът, който продаде своето ферари“, която се превърна в бестселър и беше публикувана на 18 езика.

Отговаря на въпросите защо ни спохожда духовна криза, как можем да направим живота си по-лесен, смислен и позитивен. Предлагаме 20 мотивиращи цитата от книгата.

1. Какъв ще бъдете след пет години се определя от два основни фактора: с кого ще общувате и какви книги ще четете.

2. Ако не направите нещо с живота си, животът определено ще направи нещо с вас. Трагедията на живота не е смъртта, а това, което умира в нас поради наша небрежност, докато сме още живи.

3. Животът те разбива, ако иска да се градиш тухла по тухла и да станеш отново това, което си бил, само че по-добър.

4. Не се страхувайте от провали: те са сигурен знак, че целта е близо.

5. Добротата е наемът, който плащаме за нашето място под слънцето.

6. Твърде много мечтаят за някаква мистериозна градина, пълна с рози, която сънуват някъде отвъд хоризонта, вместо да се наслаждават на градината, която расте зад тях.

7. Всички неуспехи в личния или професионалния живот са уроци за личностно израстване. Тези, които научат тези уроци правилно, няма да останат без награда. Не съжалявайте за миналото. Миналото е велик учител.

8. Записвайте най-добрите моменти от живота. Събирайте снимки на всичко, което ви е накарало да се усмихнете или да плачете, за да оцените изобилните благословии на този свят.

9. С всяка изминала година все повече се убеждавам, че животът е пропилян напразно, ако не сме дали цялата любов, която имаме, не сме използвали силата си, ако в егоистичното си благоразумие, без да рискуваме нищо, сме избегнали болката, но и пропуснали щастие. Никой никога не е бил по-беден от този, който никога през живота си не е „пускал юздите“.

10. Най-добрата инвестиция в бъдещето е да отдадеш всичко на настоящето.

11. Не се смеем, защото сме щастливи. Въпросът е, че сме щастливи, защото се смеем.

12. В живота няма истински провали, има само резултати. Няма истински трагедии, има само уроци. И, разбира се, няма проблеми, а само възможности и перспективи, които само чакат някой мъдър човек да разпознае в тях решението на житейските проблеми.

13. Никога не се оплаквайте. Бъдете известни като позитивен, силен, енергичен и ентусиазиран човек. Този, който се оплаква, винаги е циничен и търси негативното във всичко. Такъв човек плаши хората и рядко успява. От чисто психологическа гледна точка всичко се създава два пъти: първо в ума и след това в реалността. Фокусирайте се върху положителното.

14. Твърде много хора живеят малък, дребнав живот. Толкова много от нас „умират“ на двайсет, докато ги погребват на осемдесет. Запомнете: нищо не може да спре човек, ако той не иска да спре.

15. Повечето хора дори не познават истинския провал – те просто се отказват от битката. И повечето от препятствията, които ви пречат да се придвижите към мечтата си, вие сами сте издигнали по пътя си.

16. Твърде често губим времето си в очакване перфектният път да е точно пред нас. И забравяме, че пътят се проправя, когато хората вървят, а не когато чакат. Разбира се, да мечтаеш е страхотно. Въпреки това, страхотните мисли сами по себе си няма да отворят бизнес, да платят сметките ви, да ви превърнат в това, което бихте могли да бъдете. Най-малките действия винаги са по-добри от най-смелите намерения.

17. Запомнете: грешката е грешка само ако я направите два пъти.

18. Понякога най-силните удоволствия са най-простите. Позволявайте си ги по-често и душата ви ще се изпълни с щастие. За начало можете да слушате как вятърът гали кожата ви.

19. Ако смятате, че сте твърде малък, за да правите каквото и да било сам, спомнете си какво е да спиш в стая, в която хвърчи един комар.

20. Китайската мъдрост гласи: „Идеалният ден за засаждане на дърво беше преди двадесет години. Но следващият идеален ден е днес.”

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post