Как да не пр##@#м живота си

Уморихте ли се от това колело на хамстер, в което се събуждате всяка сутрин?

Хващате ли се, че често правите „нищо“? Постоянно ли се разсейвате в социалните мрежи и разглеждате пощенската си кутия? И дали се разстройвате, че е минал още един ден и работата, която сте искали да свършите, не е завършена? Има един радикален, но ефективен начин да поправите всичко това.

Допаминова кома

Допаминът е един от химичните фактори на вътрешното укрепване и служи като важна част от системата за възнаграждение на мозъка, тъй като създава силно чувство за предвкусване на резултата (предизвиква чувство на удоволствие).

Проблемът с отказването от всички тези обкръжения и леснодостъпни удоволствия е как хората гледат на този проблем. За мнозина изглежда, че е достатъчно да отидете в планината или на вилата за няколко дни и вече сте нов човек. За съжаление не става така.

За да излезете от тази система и да възвърнете контрола над живота си, ще трябва да положите много повече усилия. Имам приятели, които се отказаха от всичките си социални мрежи за една седмица, но в края на седем дни просто се върнаха при тях. Изводът беше, че всичко това са просто модни глупости, които не работят.

Всъщност Не, това работи и още как. Направено правилно, това може да бъде едно от най-важните решения в живота ви. Ще почувствате сила за работа, повече концентрация, яснота на ума. Удивително е колко готини и креативни решения на всякакви проблеми може да намери мозъкът ни, когато му е скучно.

Трите стъпки

Само три навика могат да издигнат производителността на човек на ново ниво. Мога да споря, че поне веднъж в живота си сте мислили за тях, но по някаква причина никога не са ги прилагали в живота си.

Дисциплината е Кралицата на всичко. Тя ще унищожи всякаква мотивация.

Първо. Това е подготовка и планиране. Колко скучно звучи. Знаете ли какво обикновено правят хората, когато имат много работа и трябва да успеят на макс? Вечерта планират следващия ден. Или веднъж месечно те изписват цели, които трябва да бъдат изпълнени.

Освен това, ако има твърде много цели и те са глобални, тогава трябва да поставите и приоритети. Така вече не живеете „както и да е“, а наистина управлявате времето си.

За съжаление, ако има цели от ниво „зарежете споровете в общите чатове“, „купете две кутии бира“, „гледайте шоу по телевизията“, тогава няма какво да планирате. Задачите са незначителни и редът им няма да промени нищо.

На този етап възникват неприятни въпроси. Те са неприятни, защото те карат да мислиш. Какво искам да постигна в крайна сметка? Какво ще стане с мен, ако не променя нищо? Мога ли да ви представя тези двама от бъдещите ми? Картината „оставете всичко както е“ предизвиква ли желание за промяна?

Втора стъпка. Отхвърляне на всичко излишно. Какво е „излишно“ всеки определя сам. Тук можете без много обяснения. Въпреки това, ние добре осъзнаваме без какво всъщност ще бъдем по-добри.

1. Социални мрежи. Видео игри. Политически новини. Възможно е всички тези дейности да са приятни до известна степен, но си представете, че ви е дадена възможност да възстановите времето, прекарано във всички тези дейности, и да го разпределите към нещо друго. Кой би отказал?

Няма да ядете чипс всеки ден, ако нямате чипс у дома.

Желателно е физически да премахнете всичко това „добро“ от телефона / компютъра и от живота си. Съмнение? Няма достатъчно сила на волята? Ами ако ставаше въпрос за вашето оцеляване? Да, точно така. Струва си да отворите Youtube или да разгледате емисията на ФБ и половин час от единствения ви живот изчезва завинаги.

И какво от това? Какво друго да правя? Точно това е проблем! Мнозина са толкова ограничени, че не разбират какво да правят с времето си. Те просто не виждат алтернативи. Знаете ли, ако откажете нездравословна храна, тогава няма да спрете да ядете, просто ще намерите заместител за нея.

Така е и с времето. Четене, изучаване на езици, пътуване, печелене на пари, нови хобита. Освободеното пространство ще бъде запълнено с нещо по-полезно.

2. Нездравословен секс. Трудно е да спрете да превъртате каналите в съответните сайтове. Сега ще бъде много болезнено. „Нездравословният секс“ включва мастурбация, но в приложения за запознанства. Да, трябва да бъдат премахнати.

Всъщност порното стана толкова разнообразно и достъпно не толкова отдавна (самият pornhub все още не е на 18 години). Днес никой не може да каже колко мощна е деформацията на обществото. И тези промени са със знак минус. Това е особено вредно за мъжете.

Неправилни модели за подражание и проблеми с огромна разлика между това, което виждат и реалния живот – всичко това травматизира младото поколение и създава проблеми. Дори не самият процес, просто чакането му води до прилив на допамин. Ето защо е толкова трудно да се откажеш от навика да отваряш порно.

Удивително е колко лесно много момчета могат да пропуснат работа или училище, за да се срещнат с напълно непозната в приложението. Хормоните не трябва да контролират живота ви.

3. Консумативи. Да преминем към следващото ниво на тежест. Без цигари, алкохол, наркотици или бързо хранене. Ние сме това, което влагаме в телата си.

Употребата на всичко това е един от най-лесните начини да се почувствате незаслужено добре и да избягате от реалността. Мозъкът винаги ще търси такива прости начини да получи награда.

Бизнесът е труден, ученето е трудно, тренирането е трудно. Ако избирате „лесно“ всеки ден, тогава няма да постигнете нищо достойно.

4. Тръпка. Без хазарт, без пазаруване, без магазини, без скачане с парашут. Всяко действие в името на незабавния допамин.

Опасно е да си играете с неща, които предизвикват зависимост. Освен това е вероятно, например, скачайки от мост върху еластична лента, да получите такова кафяво изживяване, че в продължение на няколко месеца всички приятни събития в живота ви ще изглеждат като бледа сянка на това, което сте преживели.

И защо е направено това, ако целта не е напълно да забравите как да се наслаждавате на обичайната рутина? Друг интересен момент: ако човек е увлечен от някаква крайност, тогава всеки път фойерверките от емоции ще бъдат по-тихи и той ще трябва постепенно да повишава градуса.

Трета стъпка. Стигнете до края. Няма ясни цифри колко дълго трябва да спазвате монашески обет, за да достигнете оптималната си форма. Всеки има свой лимит във времето. Някой лети на крилото на самолет без парашут, а някой не може да се откаже да гледа телевизия преди лягане. Това са различни нива на пристрастяване.

Съвременният човешки мозък е в постоянно състояние на свръхстимулация. Всеки изпитва странен парадокс, че колкото повече консумира, толкова по-малко му харесва. Но ние сме толкова плътно „седнали“ на това, че е много трудно да спрем.

Опитайте да започнете. Дайте си почивка поне за седмица и погледнете на света с нов поглед. През този период няма да пропуснете нищо важно, но ще можете да поемете контрол над живота си.

 

Иначе ще го пр##@#т#! Това ли искате?!

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!