Някои не толкова известни, но полезни хранителни добавки за здравето

В света на хранителните добавки има безброй продукти, които се рекламират като магически решения за всякакви здравословни проблеми. Обаче, много от нас се интересуват от по-натурални, не толкова известни добавки, които могат да ни помогнат да поддържаме оптимално здраве и добро самочувствие. В тази статия ще разгледаме няколко не толкова популярни, но полезни хранителни добавки, които биха могли да бъдат ценни допълнения към вашата диета.

Ашваганда (Withania somnifera)

Ашваганда, известна още като „индийски женшен,“ е растение, което се използва в традиционната аюрведична медицина в Индия вече хиляди години. Това е адаптогенно растение, което означава, че може да помогне на тялото да се адаптира към стреса и да възстанови баланса.

Предимствата за здравето на ашвагандата включват:

  • Намаляване на нивата на стрес и тревожност: Ашвагандата може да помогне за намаляване на нивата на хормоните на стреса, като кортизол, което намалява тревожността и подобрява настроението.
  • Подобряване на съня: Тази добавка може да подпомогне качеството на съня и да помогне на хората, страдащи от безсъние да спят по-добре.
  • Подпомагане на имунната система: Ашвагандата може да подобри имунната функция и да помогне на организма да се справя с инфекции и болести.

Ашвагандата може да се приема в различни форми, включително като капсули, прах или чай.

Черен оман (Black Seed Oil)

Черният оман, наричан още „черен кимион“, е растение, което произхожда от Югозападна Азия. Това растение е известно със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и се използва като традиционен лек за различни заболявания.

Някои от ползите за здравето на черния оман включват:

  • Подпомагане на сърдечно-съдовата система: Черният оман може да помогне за намаляване на нивата на холестерола и кръвното налягане.
  • Подобряване на диабет: Някои изследвания показват, че черният оман може да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар и инсулин.
  • Подпомагане на дишането: Черният оман може да помогне при различни дихателни проблеми, като например астма или алергии.

Черният оман се предлага най-често като масло или капсули и може да се използва като хранителна добавка.

Босвелия (Boswellia Serrata)

Босвелията е дърво, което се открива основно в Индия и Близкия изток, и е известно със своите противовъзпалителни свойства. Екстрактите от босвелия се използват в традиционната аюрведична и китайската медицина за облекчаване на болка и възпаление.

Предимствата за здравето на босвелията включват:

  • Облекчаване на ставни болки: Босвелията може да помогне на хора с артрит и други ставни проблеми да намалят болката и възпалението.
  • Подпомагане на здравето на кожата: Босвелията може да бъде полезна за хора с кожни проблеми, като например псориазис или акне, поради своите противовъзпалителни свойства.
  • Подобряване на дишането: Босвелията може да помогне на хора с бронхит или астма да подобрят функцията на дихателната система.

Босвелията се предлага като капсули или като екстракт, който може да се добавя в напитки или ястия.

Морска боровинка (Bilberry)

Морската боровинка е подобна на обикновената черна боровинка, но е по-малка и расте в северни региони. Тази добавка е богата на антиоксиданти, които са полезни за здравето на очите и кръвоносните съдове.

Предимствата за здравето на морската боровинка включват:

  • Здравето на очите: Морската боровинка може да помогне за подобряване на зрението и поддържането на очите здрави. Това е особено полезно за хора, които изпитват напрежение на очите поради продължително работа пред компютър или други екрани.
  • Подпомагане на кръвоносните съдове: Антиоксидантите в морската боровинка помагат за поддържането на здравето на кръвоносните съдове и могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания.

Морската боровинка се предлага като капсули, сок или прах, който може да се добавя в смутита или ястия.

Шизандра (Schisandra Chinensis)

Шизандра е адаптогенно растение, което произхожда от Китай и Русия. В традиционната китайска медицина то се използва за повишаване на енергията, подобряване на сексуалното здраве и повишаване на издръжливостта.

Предимствата за здравето на шизандра включват:

  • Подпомагане на енергията и намаляване на умората: Шизандра може да помогне на тялото да се адаптира към физическото и емоционално напрежение и да увеличи енергията и издръжливостта.
  • Подобряване на когнитивната функция: Шизандра може да подобри паметта, фокуса и когнитивните функции.

Шизандра се предлага най-често като капсули, прах или сушени плодове.