Както говорите, така и живеете!

Речта е проява на жизнена сила

Бог (Творецът) е дал на човека две очи, за да вижда по-добре, две уши, за да слуша по-добре, и една уста, за да яде и да говори по-малко.

В будизма се смята, че речта е основният източник на загуба на енергия. Празните приказки са една от пречките за духовното развитие. Речта по много начини определя човека. Често ние даваме първата оценка на човек по начина, по който говори.

Почти всички заболявания са психосоматични по природа. Съществува тясна връзка между ума и речта, ума и тялото, ума и душата. Здравото тяло, здравият дух и здравата реч създават хармонична личност. Съвременните изследвания показват, че говорните грешки са естествени. Те имат дълбока връзка с умственото развитие.

За да постигнете съвършенство, трябва да развиете тялото си, внимателно да наблюдавате речта си и да се опитате във всичко, на първо място, да намерите доброто. Тогава постепенно болестите ще изчезнат от живота ви. Речта ни влияе, освен на здравето, и на материалното благополучие. Трябва да се научите как да говорите правилно и, най-важното, да слушате. Способността да се говори и слуша е включена в програмата на бизнес училищата на най-престижните образователни институции.

Моментите на гняв могат да разрушат дългогодишно приятелство, освен това една дума може да убие човек. Следователно трябва да можете да контролирате езика.

Речта има много силна енергия. Езотериците казват, че хората, които говорят обидно, грубо или нецензурно, се увреждат във финото тяло, там се образува черно петно, което по-късно може да се развие в раков тумор.

Речта е проява на жизнена сила

Ведическото учение казва, че човек, който използва обиди и псувни в разговор, бързо губи своите духовни и материални постижения. Когато човек говори, можете да разберете какъв е. Често глупакът може да се различи от мъдрия, когато говори.

Има версия, че речта първоначално е служила за заклинания, а хората са общували умствено – телепатично. Човекът предава на своя „събеседник” образа (снимките) на това, което иска да каже. Може би използването на „не“ може да послужи като доказателство за тази версия.

Опитайте се, първо, мислено да предадете (представете си) фразата: „убивайте хора“, а след това: „не убивайте хора“. Сега: „вземете парите, които са на масата“ и след това: „не вземайте парите, които са на масата“.

Първата фраза е лесна за представяне, особено за тези, които обичат да гледат екшън филми, втората е по-трудна. Подсъзнанието трудно възприема отрицанието „не“.

Аюрведа (знание за живота) е древна система на индийската медицина, холистична система за лечение, която разглежда тялото, духа и душата като едно цяло. Тя помага да се възстанови това единство, да се приведе човек в баланс и да се активират силите за самолечение. Там се казва, че речта е проява на прана, която е жизнената сила, универсалната енергия.

Колкото повече прана, толкова по-здрав, успешен, харизматичен и хармоничен е човек. Първо, праната се изразходва, когато човек говори. Особено силно е, когато някой критикува, осъжда, прави претенции, ругае.

Статистиката казва, че 90% от всички кавги се дължат на това, че говорим лошо за някого.

Често обидите се превръщат във физическо нападение. В училище двама ученици се сбили. Питам: „защо го ударихте?“ В отговор: „Той ме нарече глупак.“ Казвам, помнете поговорката: „има сила – умът отсъства.“ Оказва се, че сте потвърдили казаното.

Най-успешни са онези хора, които говорят приятно и умеят да контролират речта си. Бхагавад-гита казва, че аскезата на речта е способността да се говори истината с приятни думи.

Езотериците казват, че кармата се определя от нашата реч.

Важно е да запомните, че ако критикуваме някого, тогава черпим върху себе си лошата карма и лошите качества на характера на този човек. Ето как действа законът на кармата.

Може би и обратното, качествата на човека, който е похвален, също се поемат. Може би затова се отвращаваме, когато започнат да ни хвалят.

Има чувство за загуба на нещо, може би карма.

Учените са стигнали до извода, че ние придобиваме качествата на човека, за когото мислим и говорим. Затова психолозите съветват да мислим и говорим за мъдри и хармонични хора. Но често егоизмът и завистта ни пречат да говорим добре за някого.

Трябва да спрете да критикувате и ругаете. Опитайте се тактично да посочите грешките. Например, вместо: „само глупак, в изречение от три думи, ще направи пет грешки“, – „почти успяхте, но бързахте и направихте грешки. Опитайте се да сте по-внимателни следващия път, за да избегнете грешки.“

От разказа на бивш пациент: „Дълги години критикувах и се карах на околните. Бях диагностициран с прогресиращо заболяване, отиваше на операция. Веднъж прочетох, че ругатните влияят много на здравето. Реших да спра да се карам на другите. След известно време състоянието ми се стабилизира и започна да се подобрява. Освен това животът ми значително се подобри.“

В Махабхарата се казва, че ако сте планирали нещо, искате да го направите, запазете го в тайна. Веднага щом го кажете, вероятността да се получи веднага намалява, особено ако сте го споделили със завистлив, алчен човек. Хората, които говорят малко и замислено, постигат повече, защото пестят енергия.

Друго правило, свързано с речта. Ако сме направили нещо добро за някого и се гордеем с това или сме се похвалили пред другите, тогава в този момент губим положителната карма и всичко добро, което сме спечелили в резултат на това действие. Самохвалците постигат малко.

Мислите определят речта, така че е важно да мислим доброто за другите, когато е възможно. Колкото по-хаотични мисли имаме в главите си, толкова повече те се появяват в езика и толкова по-неподредена ще бъде речта ни. Който мисли ясно, той говори ясно.

Също така е важно да се научите да приемате критика. Духовно развит човек спокойно изслушва критиките, отправени към него, и ще се опита да вземе предвид коментарите. Едно от свойствата на ума е, че той може да се оправдае във всяка ситуация.

Колкото по-ниско е нивото на духовно развитие на човек, толкова повече извинения ще чуете от него. Дори и да е извършил най-отвратителното престъпление, такъв човек ще се оправдае.
Проучванията в затворите показват, че почти всички престъпници се смятат за невинно осъдени.

Често се срещат хора, чиято реч е пълна с обиди, претенции, осъждания, заплахи, псувни. Речта им е наситена с гняв и злоба. Такива хора, като правило, съзнателно провокират другите, опитвайки се да събудят в тях енергията на гняв, раздразнение, негодувание, завист, тъй като те са настроени на тази вълна и живеят с тези по-ниски разрушителни емоции.

Важно правило е да се отървете от претенции. Те са първата стъпка към болестите и неприятностите. Претенциите са разрушителни по природа, те отнемат енергията ни и затварят сърцето ни.

Първата стъпка към любовта е благодарността. Сега малко хора благодарят на другите. По принцип всеки прави твърдения, имплицитно или изрично. Всичко, което правим без любов, носи само мъка и разруха, въпреки че отстрани изглежда благородно.
Любовта може да се почувства само като я дадете.

Първото правило на разумната реч е да броите до 10, преди да кажете нещо грубо.Това е трудно изпълнимо, а за някои може да изглежда глупаво. Първоначално едва ли ще можем да броим до 3. Но от друга страна, ако отговорите след кратка пауза, тогава отговорът ви ще бъде много по-разумен.

Когато ни критикуват, карат, първото нещо, което идва на ум, е желанието да се оправдаем или да отговорим остро в отговор. Като начало се опитайте да направите пауза, като поемете няколко дълбоки вдишвания – това ще ви помогне малко да се успокоите. Тогава може би ще загубите желание да говорите остро.

Много велики хора отложиха разговора за друг ден или проговориха, когато страстите се успокоиха. Те знаеха, че докато гневът и раздразнението засягат речта им, последствията ще бъдат тъжни.
Затова се научете да мислите 5-10 секунди преди да отговорите. Това ще намали интензивността на емоциите.

Второто правило на интелигентната реч е, че е опасно да се стига до крайности.
Лошо е постоянно да мълчиш и да говориш много. Ако говорите или мълчите, тогава вие и хората около вас получавате полза от това.
Опитайте се да произнесете всяка дума така, че да внесе хармония в този свят.

Затова бъдете открити и добронамерени и най-важното – живейте осъзнато.

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!