сб. апр. 27th, 2024

FT разказа за „най-тайния“ клуб на европейските банкери

Международният институт за банкови изследвания е създаден през 1950 г. и неговите членове се срещат два пъти годишно, дейността на клуба не се отразява в медиите, а бивши членове го критикуват за неговата непрозрачност и прахосничество

В края на октомври 2023 г. в Dolder Grand Hotel в Цюрих се проведе тридневна среща на 40 от най-влиятелните представители на европейската банкова индустрия, съобщава Financial Times. На събитието присъстваха ръководителят на Министерството на финансите на Швейцария Карин Келер-Сутер и управителят на централната банка на страната Томас Джордан; те обсъдиха, наред с други неща, колапса на една от най-големите и най-стари швейцарски банки, Credit Suisse и нейното сливане с UBS миналата пролет.

Срещата, която не беше оповестена, беше организирана от „силно влиятелна организация“, чието съществуване е малко известно: Международния институт за банкови изследвания (Institut International d’Etudes Bancaires, IIEB).

Според FT това е най-тайният клуб на европейските финансисти, където ръководители на банки се срещат с лидери на различни държави – президенти, премиери, крале, както и председатели на централни банки.

„Това не е Давос, където всеки може да си купи членство“, каза член на IIEB пред FT.

IIEB е основана в Париж през 1950 г. Създаден е от ръководителите на финансовите институции Credit Industriel et Commercial, Union Bank of Switzerland, Societe Generale de Belgique и Amsterdamsche Bank, за да обсъжда редовно развитието на банковия сектор и икономиката на най-високо ниво.

Ръководителите на най-големите банки в Европа се събират в луксозни хотели и кралски дворци в продължение на 73 години, „за да обсъдят такива чувствителни теми като сливания и придобивания и глобална политика“.

Международният институт за банкови изследвания е не само платформа за обмен на идеи между влиятелни финансисти, но и елитен социален клуб, чиито членове ходят на частни екскурзии до исторически места, пише FT.

IIEB няма уебсайт, членовете на обществото, темите на срещите и протоколите от срещите не се публикуват.

Участниците също се не се насърчават да споделят подробности от дискусиите, казаха източници на FT.

За повече от 70 години от съществуването си дейността на института практически не е отразявана в медиите.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post