Карма и последствия: как минали действия се отразиха на здравето на един човек

 

Всичко има причини и последствия, познаването им може да улесни ситуацията ви.

Отвъд границите на науката

В началото на 90-те години в континентален Китай се случи необичаен инцидент: човек мистериозно се разболя. Богата на културни и духовни прозрения, тази история предлага дълбок урок за взаимосвързаността на нашите действия и техните последствия. Разкрива същността на кармата, личната отговорност и възможността за изкупление.

Мистериозна болест

Джан, ръководител на отдел в местно бюро, се разболя от неизвестна болест: постоянно му беше студено. Дори в юнските жеги не можех да спра да треперя и бе принуден да нося топло яке. Състоянието му го направи блед и слаб, което го принуди да вземе отпуск по болест и да си остане вкъщи. Лекарите не успяха да диагностицират или излекуват заболяването му.

Въпреки че посещава много болници и харчи малко състояние, лекарите не успяват да диагностицират или излекуват болестта му.

Търси нетрадиционна помощ

Отчаяно за изцелението на Джан, семейството му предложило той да се срещне с известен духовен учител, известен с изключителните си способности. Джан първоначално беше скептичен, но в крайна сметка се съгласи, надявайки се на чудо.

Майсторът пристигнал и веднага усетил зловещо присъствие. Той казал:

„Не бой се, отмъстителен дух. Тук съм, за да ти помогна, а не да те нараня.“

След това господарят помоли всички да напуснат стаята, с изключение на най-близкото семейство на Джан. 30-годишната сестра на Лао Джан застана зад него. Майсторът отново заговори:

„Тази болест е лесна за лечение, но зависи от Лао Джан.“

Магистърска диагноза

Сестрата на Лао Джан попита с надежда как да лекува тази болест. Майсторът отговори:

„Момичето дойде да търси справедливост. Тя е по-малката сестра на съпругата на Лао Джан и трябва да помните инцидента с нея.

Лицето на Лао Джан пребледня и след това почервеня. Сестра му, спомняйки си минали събития, попита:

„Учителю, Линлин ли имаш предвид? Тя се удави, нали? Защо търси брат ми? Тя сама падна във водата, как може да обвинява някой друг?“

 

Майсторът учтиво обясни:

„Не само нейната смърт е свързана с брат ви. Всъщност този инцидент причини два смъртни случая.“

Сестрата беше озадачена, а господарят продължи:

„Ще бъде по-добре Лао Джан да обясни сам. В противен случай няма да мога да му помогна.“

Лао Джан държеше глава наведена и мълчеше, докато спомените от миналото л нахлуваха. Беше пролетен ден. Две години след женитбата му и двамата родители на съпругата му умират, оставяйки след себе си 16-годишна дъщеря Линлин. Тъй като нямаше къде другаде да отиде, Линлин се премести при Лао Джан и съпругата му. Една вечер, когато съпругата му не била вкъщи, Лао Джан, обзет от страст, насила завладял Линлин.

Линлин забременяла, но била твърде уплашена, за да каже на сестра си. Тъй като коремът й нараснал, тя започнала да се страхува. Не виждайки изход, Линлин се удавила в реката.

Виждайки нежеланието на Лао Джан да говори, господарят решил да си тръгне, казвайки:

— Ако не си признаеш, няма да мога да излекувам болестта ти.

Сестра му се опитала да го убеди да бъде честен, но Лао Джан мълчеше. Майсторът най-накрая проговори за това, което „видя“ и въздъхна:

„Два живота бяха загубени. Вашият трепет е отражение на страданието на Линлин в отвъдния живот.

Осъзнавайки изключителните способности на господаря, Лао Джан обещава да последва съвета му, ако това ще му помогне да се излекува от болестта му. Майсторът го увери:

„След седем дни ще се оправиш. След седем дни ще се върна, за да изпълня ритуали за успокояване на духа. Ако духът не бъде умиротворен, болестта ще се върне.”

Наистина, на третия ден симптомите на Лао Джан започват да намаляват. На седмия ден се почувствал почти нормално, въпреки че все още беше слаб. Той обаче решил да не кани господаря обратно, мислейки, че е излекуван.

Фатална грешка

На деветия ден болестта на Лао Джан се завръща в още по-тежка форма. В отчаяние съпругата му изминала много километри, за да доведе господаря, но той не се прибирал два дни. Лао Джан починал преди господарят да пристигне.

По-късно, когато го попитаха защо избягва помощ, майсторът обяснил:

„Отказвам да помогна на всеки, който няма честност и разкаяние. Лао Джан нарани това момиче и нероденото й дете, което доведе до две смъртни случаи. Помолих го да признае пред семейството си, за да покаже разкаяние. Той не промени решението си или изрази разкаяние. Беше просто въпрос на време отмъстителен дух да отнеме живота му.”

Макс Лу е писател, специализиран в азиатската геополитика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *