Как да се държим, когато разберем, че ни ненавиждат

Ненавистта е едно от най-деструктивните емоционални състояния. Бавно, но сигурно, то изчерпва душевните сили на ненавистника, води до депресия, сърдечно-съдови и други болести.
За да изкорени това чувство, ненавистникът трябва кардинално да преосмисли отношението си към света и заобикалящите го хора, особено към роднините и да разбере, че те не са толкова враждебно настроени към него.
Съвет: избави се от товара на предишните предразсъдъци, обиди и неаргументирани претенции и ненавистта завинаги ще си отиде от живота ти. И ще заживееш спокойно, щастливо и здравословно.
Взаимоотношенията между хората невинаги са гладки. Човекът е многостранен и може да изпитва огромно количество емоции към своя събеседник – от уважение и любов до люта ненавист. В семейните отношения особено остро стои въпросът за това как да общуваме с човек, който ни ненавижда.
На света не съществува човек, когото всички да обичат. Човек изпитва завист, ревност, гняв, раздразнителност, чувството на неблагодарност и пр. Това може да доведе до ненавист, която е насочена към вас, към мене, моя съсед и пр.
Понякога се случва самите ние да сме причината за негативните емоции на заобикалящите ни хора, но по-скоро е верен фактът, че чуждите емоции не се поддават на нашето въздействие и възникват подсъзнателно.
Един човек излиза от себе си само дори заради една усмивка, която му се струва неуместно. Човек не може да търпи, когато около него се случва онова, което не върви по неговия план. Тогава е добре да посети психотерапевт и няма да изпитва негативни емоции и ще се издигне на друго ниво.
Ние не можем да променим омразата на другите към нас, но можем да променим себе си, като не я поемаме за своя сметка, не се разстройваме, не се затваряме в себе си, не й обръщаме внимание и продължаваме делата си.
В книгата на Дейл Карнеги „Как да престанем да се безпокоим и да започнем да живеем“ е казано всичко по този въпрос и ще намерите интересна и полезна информация, която ще ви помогне да се справим с всяка ситуация.
Как да се държим с хората, които ни ненавиждат?
Колегите
На работа ние печелим пари, повишаваме квалификацията си, а не е място, където първата ни задача е да градим взаимоотношения с хората. Но можеш ли да работиш спокойно, ако колегите ти те ненавиждат. Важно за вас е дали съответният човек има значение за вас. Ако няма значение, се старайте по-малко да се сблъсквате с онзи, който има негативни емоции към вас. Работете само в професионалните моменти, спазвайки субординацията. Опитайте се да изясните въпроса какви са корените на тези бурни емоции към вас. Понякога омразата у даден човек към вас е наложена отвън.
Роднините
Роднините това са семейството, а близките са приятелите.
Какво да правиш, ако чувстваш омразата на близък човек? Първо, поговорете и установете причината за тази омраза. Разговаряйте спокойно, без повишаване на тона, слушайки своя събеседник. Дори да хвърлят в лицето ви необосновани обвинения, се дръжте спокойно и невъзмутимо.
Човекът обича да си фантазира, много измисл1, рисува в главата си, а след това взема всичкото това за реалност. Омразата често се гради на базата на собствените ни мисли и догадки. Затова дайте на човека да се изкаже, изслушайте го. Когато откриете причината за омразата, спокойно обяснете на човека, че разказаното от него няма реална почва, че нещата стоят другояче. Единственият вариант е да говорите с вашия ненавистник. Ако не можете сами да се справите с проблема, потърсете консултация от психолог.
Ние сами избираме с кого да общуваме, как да се държим и в какви отношения да сме с другите хора. Ненавистта е много силно чувство, то изгаря човека отвътре, не му дава възможност да диша свободно и попълва онези места, в които трябва да царят радостта и щастието. Вие можете да помогнете на този човек да се избави от това опустошаващо чувство.
Ненавистта не знае жалост и поглъща всичко по пътя си. Хората, които изпитват такова силно преживяване, не виждат нищо наоколо, освен обекта на своята омраза.
Всички хора имат някакви особености, които могат да бъдат причина за негатив от страната на околните.
Ненавистта може да възникне на фона на неразбирането. Когато един човек постъпва не така, както са очаквали от него, разбитите очаквания могат да родят силна негативна емоция към него.
Ненавистта лесно се разпространява сред хората. Ако един човек намери обект за злобата си, той започва много често да търси хора, които го поддържат в това чувство.
Под маската на ненавистта могат да се крие огромно количество други емоции и чувства.
Децата в училище изпитват злоба към своите връстници, когато те не приличат на тях, т.е. са бели врани.
В офиса на компанията нещата са същите. Бялата врана във възрастния колектив е обект на насмешки и издевателства. Тук няма никакво значение дали омразата е насочена към дете или възрастен човек.
Ненавистта често намира почва в семейството. Злобата на майката или сина може да се превърне в катастрофа. Близки и роднини престават да общуват заради смешни ситуации.
Парите са една от причините за разпадането на семейството. Родители и деца завинаги могат да развалят отношенията си заради къщи, ниви, имоти. Няма по-глупав мотив за омраза от този. Но такива истории има на всеки ъгъл. Деленето. Всеки иска да отхапе по-голямо парче от имота. Точно в такива ситуации си личат нашите роднини. Ако те имат желание да запазят топлината и хармонията в отношенията си, винаги ще намерят решение за всяка ситуация.
Ако някой човек ви е неприятен, просто не общувайте с него или сведете отношенията си с него до минимум. Във вашите ръце е да отсечете ненавистта още в нейния зачатък.
ГЛАВНОТО: не се поддавайте на провокации, не отговаряйте с агресия, не ругайте и не предизвиквайте скандали.
Мотиви за ненавистта
Завистта, която предизвиква ненавистта, почти винаги е следствие от самоограничението. Човекът с помощта на социума гради клетка, затваря се в нея и гледа с ненавист на всичко, което тече край него със свободна крачка.
Ненавистта засяга дълбоко у човека, деформира психиката му и разяжда вътрешния му свят. Често тя е резултат от общата неудовлетвореност на ненавистника от живота и близкото му обкръжение. От гледна точка на психологията омразата е стремежът на индивида да отстрани от пътя си главното препятствие, другия човек, който пречи по някакъв начин да постигне желаното.
При това всякакви постъпки на обекта на ненавистта, опитите да обясни нещо или да се оправдае, само наливат масло в огъня. Доводи за здрав смисъл в такава ситуация няма.
Източниците за ненавистта към хората
1. Елементарната завист, съперничеството, което преминава безкомпромисна конкуренция
2. Сляпата увереност в собствената си правота.
3. Деструктивното влияние на предразсъдъците, които изкривяват картината на света на индивида.
4. Мнителността и подозрителността, които водят до омраза към близки и приятели и към хората въобще.
Как се проявява ненавистта към хората?
– неволното усещане за закипяване отвътре и желание да изкаже на обекта на омразата всичко, което ти се е натрупало в душата;
– злоба, която прераства в ярост;
– агресия, която граничи с отвращението;
– осъзнат стремеж да оскърбиш по някакъв начин човека, да унижиш достойнството му, да му причиниш болка, включително и физическа;
– крайната ненавист е като лавата на вулкан, това е катастрофа, която не само е стихийна, но е социална и може да предизвика престъпление.
Стъпки към освобождаване от ненавистта
1. Задълбочен анализ на собствения АЗ, ненавистникът да си даде отчет с честни отговори на въпросите: какво ми пречи да живея, как да се избавя от него.
2. Преминаване към позитивно мислене. След като анализира собствената си личност трябва да посочи положителните метаморфози, очаквани след изхвърлянето на омразата.
3. Почивка. Умората не хармонизира отношенията с околните.
4. Разбиране на хората, заинтересуваност към вътрешния свят на онези, с които се налага да общуваме.
5. Здравословен начин на живот, спорт, чист въздух, балансирано хранене, изхвърляне на алкохола.
КАК ДА СЕ ДЪРЖИМ С ХОРАТА, КОИТо НИ НЕНАВИЖДАТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *