Еколози: шумът от морските вятърни турбини може да убие китовете

Еколозите казват, че това ще се случи с целия морски живот – от риби през китове до миди – във водите около големи морски вятърни паркове, планирани за източното крайбрежие на Съединените щати.

Говори се, че шумовете от въртящите се вятърни перки ще бъдат толкова силни, че хората на плажа също ще ги чуят.

Вятърните паркове създават шумови вибрации във въздуха, под водата и на морското дъно, казва Боб Стърн, президент на Save Long Beach Island и бивш директор на Службата за прегледи на околната среда към Министерството на енергетиката на САЩ, пред The ​​Epoch Times.

Неговата организация нае Xi Engineering Consultants (инженерна консултантска фирма, която е специализирана в решаването на сложни инженерни проблеми) за извършване на акустичен анализ на предложената електроцентрала Atlantic Shores, на 8,7 мили (14 км) от Атлантик Сити и остров Лонг Бийч, Джърси .

Въздушният шум, достигащ до брега на Джърси от 200-те турбини, ще бъде непрекъснато пулсиращо бръмчене, каза той.

При 47 до 57 децибела хората на плажа ще чуят звуци толкова силни, колкото звук от хладилник или климатик. Законовата граница на нощния шум в Ню Джърси е 50 децибела, така че офшорните вятърни турбини може да нарушават закона през нощта.

Вятърните турбини също ще генерират нискочестотен и инфразвуков шум във въздуха, който хората не чуват много добре, но може да причини проблеми като безсъние, каза Стърн.

Но това не е нищо в сравнение с въздействието, което вятърните турбини ще имат върху северноатлантическите гладки китове, от които са останали само 340 на Земята.

Вятърните паркове биха създали подводна стена от звук, която може да блокира годишната миграция на китовете между Нова Англия и югоизточната част на Съединените щати.

„Ако не могат да мигрират, тогава женските няма да могат да стигнат до Флорида и Джорджия, където раждат“, каза Стърн пред The ​​Epoch Times. – Раждането сред китовете ще спре. Това е сериозно нещо.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *