„Атомстройекспорт“: Има пътна карта за „Белене“

България и Русия създадоха работна финансова група по проекта АЕЦ „Белене“ и разработиха Пътна карта за приоритетните мерки за нейното изграждане, се казва в съобщение на „Атомстройекспорт“.

Националната електрическа компания (НЕК) и Държавната корпорация за атомна енергия „Расатом“ създадоха работна финансова група по проекта за строителство на АЕЦ „Белене“.

Създаването на съвместната работна група се осъществява в рамките на Допълнение 13 към Договора от 29 ноември 2006 г. за изграждането на АЕЦ „Белене“, подписан по-рано от НЕК и ЗАО „Атомстройекспорт“ (АСЕ – компания, влизаща в „Росатом“ и занимаваща се със строителството на руски атомни централи в чужбина).

Под ръководството на зам.-генералния директор на държавната корпорация „Росатом“ Кирил Комаров се e провела среща на руските представители във работната финансова група с българските участници, включително със специалисти на НЕК, Българския енергиен холдинг и министерството на икономиката, енергетиката у туризма на България.

Проведените преговори били посветени на въпросите на финансовото структуриране на проекта.

В хода на преговорите представителите на „Росатом“ и АСЕ съгласували с българската страна и официално предадоли на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков Пътна карта за приоритетните мероприятия за реализирането на проекта по строителство на АЕЦ „Белене“, пише в съобщението.