ЕС се намесва ако застрашим ЧЕЗ

Европейският съюз е готов да предприеме действия, ако предизборната битка в България застраши позицията на чешката електрическа компания ЧЕЗ в страната.

Това обеща президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой на чешкия президент Милош Земан, съобщи Хинек Кмоничек, началник на отдел „Външна политика“ в канцеларията на президента, пред CTK, цитиран от ceskenoviny.cz.

Кмоничек изтъкна, че Земан е повдигнал въпроса по време на среща с Ромпой в Прага, защото е имал чувство, че проблемът с ЧЕЗ е политизиран в България.

„Бихме искали ЕС да изпълни ролята си на върховен пазител на стандартите на съюза“, изтъкна Кмоничек.

Проблемите с ЧЕЗ в България възникнаха, след като започнаха масови протести в страната срещу високите сметки за ток. Протестиращите настояват за национализиране на ЕРП-тата в България – ЧЕЗ, Енерго-Про и австрийската EVN, отбелязва сайтът.

Българските власти започнаха процедура през февруари, която може да отнеме лиценза на ЧЕЗ.

Самият Кмоничек подчерта, че чешката република не е поискала от ЕС да предприеме някакви конкретни стъпки.

„Искаме ЕС да знае за проблема, което е факт, и да бъде готов за действия в случай, че въпросът видимо излезе извън създадените правила за инвестиции в съюза“, изтъкна той.

„Не е в правилата на ЕС“, ако позицията на енергийна компания, инвестираща в България, стане част от предизборната битка в страната, смята той.

„Говорим в този смисъл и с българските дипломатически представители тук, в Чехия“, посочи Кмоничек.

http://news.ibox.bg/news/id_2038895220