Варненци притеснени от шума от „Южен поток”

Общественото обсъждане на оценката за въздействието върху околната среда на проекта „Южен поток“ във Варна премина при повишено напрежение и серия от въпроси на гражданите, живеeщи в региона, където ще излизат тръбите на газопровода.

Те не успяха да получат отговор на въпроса защо съоръженията ще излизат точно на посещавания плаж „Паша дере“, съобщава БНР.

Основните притеснения на хората от района, които протестират от няколко дни, са свързани с повишения шум от компресорната станция, както и от наличието на инфразвук.

Според Валентин Станчев, управител на консорциума „Газтек БГ“, който проучва проекта прединвестиционно обаче, шумът отговаря на европейските изисквания.

„Компресорите на газопровод „Южен поток“ са сложени в шумозащитени хангари. Те няма да допуснат повишаване на шума над нормативите. Ние сме направили много детайлно изследване на шума в доклада по ОВОС. Разбирам, че населението има притеснения по отношение на инфразвука от компресорите, но те се разполагат в тези хангари на отделни фундаменти, което не допуска предаването на вибрации към околната среда“, обясни той.

Станчев каза още, че газопроводът е изчислен така, че да издържа на 9-та степен в сеизмично отношение.

Д-р Радослав Минков, който живее в местността „Ракитника“, откъдето има 3,5 километра до газопровода, подчерта, че не е срещу самия газопровод, но настоява той да бъде съобразен с исканията на хората.

„Учудва ме фактът, че някой е решил такова голямо нещо да излезе точно на границата на град Варна – на едни хубави прекрасни плажове. Притеснява ме фактът, че „Паша дере“ е изключен от новия проект за българското Черноморие. „Притеснява ме фактът, че има фирми, които вече са инвестирали и ще инвестират милиарди за проект за разработването на петролни и газови находища в Черно море“, коментира той.

 

http://news.ibox.bg/news/id_709783546