пт. апр. 19th, 2024

„Газпром“ и китайската CNPC ще подпишат договор през май

By energetic апр. 29, 2014 #CNPC #китай

Днес в централния офис на „Газпром“ се е провела работна среща между шефа на руската компания Алексей Милер и председателя на Борда на директорите на China National Petroleum Corporation (CNPC) Чжоу Цзипин.

Страните са обсъдиили подготовката на договора за доставка на руски газ в  Китай по „източния маршрут“.  Както е  планирано, „Газпром “ и CNPC се готвят  да подпишат договор през май.

Алексей Милер и Чжоу Цзипин  смятат, че организацията на газовите доставки по „източния маршрут“ е от стратегическо значение и за двете страни. За Русия – тоива е огромен нов развиващ се пазар за доставка на газ, а  за Китай – мощен лост за икономическо развитие и подобряване на околната среда .

Справка

CNPC е  най-голямата държавна петролна компания на Китай (държавно участие – 100 %) и един от водещите интегрирани петролни и газови компании в света .

През 2009 г. „Газпром “ и CNPC подписаха рамково споразумение за основните условия за доставка на природен газ от Русия до Китай, което предполага износ за китайския пазар на до 68 милиарда кубически метра. метра газ годишно.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post