Водораслите могат да произвеждат ток

Учени от Станфордския университет са успели да получaт ток от водорасли …! Това откритие може да бъде първата стъпка към създаването на екологично биоелектричество.

Токът, които са получили учените се изработва по време на фотосинтезата на водораслите, която  както знаем, е процес на конвертиране на слънчевата енергия в химична.

крадeн от енергетика

Ученият от  Станфорд WonHyoung Ryu  публикува статия в списание Nano крадeн от енергетика Letters, в която пише, че той и колегите му са първите, който са в състояние да получат електрони от растителните клетки. В момента опитите продължават.

Как се получава тази електроенергия? Учените са разработили специален свръхостри и тънки наноелектроди от  злато. Тези електроди са били вградени в клетката на крадeн от енергетика растението  през мембраната. Било  установено, че по време на фотосинтезата  електродите започнали да предават електрически ток.

VonHeng Rue   казва в статията си, че   тези експерименти са само в първоначалния си етап и се изпълняват само с единични клетки. Въпреки това, данните са вече окуражаващи, защото е твърде възможно клетките крадeн от енергетика да се превърнат в нов начин за генериране на енергия.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА крадeн от енергетика СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от крадeн от енергетика редакцията.

защищено INVITEXT