сб. апр. 27th, 2024

„Можем да се приспособяваме само до определен предел“

 

Кобо Абе за това как да разберете, че сте в капан и как да продължите с живота си

На 7 март се навършват 100 години от рождението на японския писател Кобо Абе, автор на философски романи, чиито герои, в каквито и странни обстоятелства да се намират, неизменно стигат до извода, че е невъзможно да се повлияе на абсурда на живота, но можете да промените отношението си към него.

1
Можете да се адаптирате само до определена граница. Освен това това трябва да е средство, но в никакъв случай цел.

2
Да, явно целта на съществуването е прахосването на свободата. Човек често се държи така, сякаш целта на живота е да трупа свобода, но това не е ли илюзия, произтичаща от хронична липса на свобода? Именно защото хората си поставят такава цел започват да говорят за края на Вселената и едно от двете: или се превръщат в скъперници, или стават религиозни фанатици.

3
Какво е състояние отвъд самотата? Това е състояние, в което човек придобива спътници, но това не е толкова лесно да се направи. Следователно, като начало, те си създават врагове. Казано по друг начин, ние първо идентифицираме тези, които са извън общността.

4
Не железните порти, не глухите стени, а малката шпионка на вратата на килията най-много напомня на човек за плен.

 

5
Вие самият се променяте и външният свят се променя заедно с вас – няма други промени. И тези промени са толкова огромни, че дори и най-сензационните новини не могат да се справят с тях.

6
Голите неща, които не са усъвършенствани от езика, са територията на демоните. Няма смисъл от такива неща. Няма причинно-следствени връзки, логика, идеи. Подобен е на света на бебето, който се състои от различни фрагменти, или на разкъсаната картина на света на шизофреника. Тази ситуация е като Медуза, която превръща всичко, което погледне, в камък. Думите са огледален щит, който ни предпазва от магията на Медуза.

7
Докато има нещо на този свят, което може да бъде накърнено – което може да бъде счупено, разкъсано, изгорено, което може да бъде окървавено, което може да бъде удушено – чудовището може да извършва насилие безкрайно.

8
Карлайл изглежда е казал: расото прави свещеника, униформата прави войника. Може би лицето на чудовище създава сърцето на чудовище. Лицето на чудовище обрича човек на самота, а тази самота създава душата на чудовище.

9
В древни времена палачи, лишени от сан, инквизитори, свещеници, свещеници на тайни ордени и накрая разбойниците не можеха без маска; те абсолютно се нуждаеха от нея. Маската имаше не само отрицателна цел – просто да скрие лицето, но несъмнено и много по-положителна цел – като скрие външния вид на човека, скъса връзката между лицето и сърцето, освободи го от духовните връзки. свързвайки го с хората. <…> Но ако се освободите от всички духовни връзки и придобиете безгранична свобода, тогава е лесно да станете безгранично жесток.

10
Най-бързият начин да свикнете сами – да научите другите.

 

11
Човек не разбира непременно това, което вижда, но още по-малко разбира това, което не вижда.

 

12
Изобщо не е необходимо да се изпълняват само планове, подхранвани от дълго време. Тъй като е невъзможно да се осъзнае пътят, по който се движи мисълта при разработването на план, такова неочаквано прозрение има само по себе си основа. Неочакваните решения имат много по-голям шанс за успех от тези, които безкрайно се обмислят и претеглят.

 

13
Можете да свикнете просто към чакане, лишено от всякаква цел, а когато времето на хибернация свърши, се оказва, че светлината ви е заслепила и не можете да излезете навън. Казват: просяк за три дни е просяк завинаги… Вътрешната ръжда се появява учудващо бързо.

 

14
За човек от бъдещето неговото време може да изглежда прекрасно, но за обикновен човек от днешно време то със сигурност би изглеждало неподходящо за ежедневието. Представите ни за бъдещето са твърде ограничени и консервативни. За да надникнем смело в дълбините на времето, трябва решително да изоставим тези идеи и да съберем смелостта да „тръгнем от земята“.

Интервю с Аркадий и Борис Стругацки

15
Няма смисъл да задълбочавате страховете си. Не бива да изпадате в отчаяние при вида на ключалка, без да разберете със сигурност дали има ключ за нея или не.

 

16
Когато те гледат, а ти правиш нещо отвратително, това отвратително петно е ​​в същата степен и на тези, които гледат… Да бъдеш видян и да виждаш – няма нужда да се изгражда стена между тези две понятия.

17
Умният престъпник умело подхвърля много фалшиви доказателства, за да скрие истинските. Но можете да намерите истински доказателства само като изследвате фалшивите.

 

18
Плаках, но никога не оставях радиото и телевизора си. Още повече, че бях наясно, че колкото и да се опитвах да изтръгна истината от тази новина, беше невъзможно дори да се доближа до нея. Може би това, от което се нуждаех, не беше истината, не разбирането на случващото се, а само форма – новина, съдържаща се в стандартни фрази.

 

19
Търпението далеч не е капитулация… Напротив, когато започнеш да възприемаш търпението като поражение, тогава започва истинското поражение.

 

20
Защо всеки има нужда от новини?.. Може би, за да бъде в пълно въоръжение в критичен момент, въпреки че предварително се знае, че всичко в света се променя? И аз си мислех така. Но това е лъжа. Човек слуша новини само за да се успокои. Колкото и невероятна да му се даде новината, ако човек я слуша, значи е жив – това е смисълът. Наистина удивителната новина е последната новина, която обявява края на света. Най-голямата мечта на всеки е да може да я чуе.

Снимка: Khabibullaeva Mumtozakhon; wikipedia.org

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *