сб. апр. 20th, 2024

Защо боледувате точно от тази болест? 9 причини, които ще променят гледната ви точка!

Заболяване,  с каквато и да е степен на сложност, всъщност има не само физиологични, но и психологически и психосоматични причини, които човек трудно може да разпознае. Или не иска…

Дори и класическата медицина отдавна е признала психосоматичния характер на болести като язва, колит, дерматит, артрит, астма, хипертония и проблеми със сърцето.

А какво да кажем за туморите или за отслабването на имунитета на нервна почва?

Болестта е начин човек да   стигне до хлебарките в главата си с помощта на тялото, когато  по някаква причина игнорира нуждите му и не иска да ги чуе. Тогава на арената излиза това, което ни заставя да спрем и да се замислим: дали наистина се движим в правилната посока?

1. Разрешение за почивка

Съвременният свят налага на човека безумна надпревара за оцеляване. Работа по график, семейство, саморазвитие, живот на принципа “ прави повече, а не се оплаквай“ – всичко това оказва натиск върху тялото, изстисква силите ни до последна капка.

И ако човек не си оставя време за възстановяване, за неща, които му носят удоволствие, организмът решава да се погрижи сам за себе си, като съвсем „не навреме” се разболява. Така се появяват внезапно грип или гипс на крака, които ви карат да се спрете и да си починете.

2. Желанието да почувства  грижи

Да бъдеш силен и успешен е яко, но е още по-приятно да се чувстваш обичан. Ако по някаква причина на човек му липсва внимание на близките, ако той не усеща грижа и нежност от партньора си, тялото му решава да получи своето по собствен начин и … внезапно се разболява.

В крайна сметка  толкова е хубаво да влезеш в ролята на дете, около което всеки се мотае с термометър, който купува портокали и го гали по глава. Ако симптомите се игнорират, заболяването прогресира докато не достигне на адресата.

3. Начин  да се отложи много важен въпрос

Представете си хипотетична ситуация: съпругът иска развод, познатият свят се срива, но на жена му и откриват тумор, и той остава с нея. Или друга картинка – момичето трябва да посети родителите си, но тя въобще не иска това, след което „успешно“ се разболява от грип.

Какъв е механизмът? Заболяването служи като оправдание за забавянето на някаква неприятна дейност или отлагане на важно решение, а с него също могат да се обяснят всякакви кариерни или любовни провали.

4. Самонаказание

В тази ситуация самият човек несъзнателно програмира тялото си за болест, за да изкупи вината си. Например, майка е набила дете си, а след това започват да я болят ставите на ръцете защото разбира, че е извършила грешка и се самоупреква.

Друга ситуация – мъж е изменил на съпругата си и мъките на съвестта за делата му се изливат у него под формата венерическа болест. Трето, дъщеря обвинява себе си за смъртта на майка си цял живот и по този начин си навлича същото заболяване. Ето защо е лошо да се живее с чувство за вина.

5. Жажда да се привлече внимание

Този вид заболяване често се проявява при възрастните хора, които се чувстват ненужни, затова се опитват да привлекат внимание към себе си по всякакъв начин. Някакъв си хроничен ревматизъм се превръща в отлична причина да се тероризират роднините за да им съчувстват и да станат тема на деня в обсъжданията на съседите. Сега старецът не е някой си неизвестен и грохнал тип, а е герой, който е преживял много и заслужава уважение.

6. Скрити страхове и обиди

Тази причина също не е нова. Тялото усеща настроението на собственика си и отразява неговите подсъзнателни идеи в живота.

Ако човек се страхува от бъдещето – страдат бъбреците, ако взема думите и действията на другите твърде присърце – боли сърцето, ако носи тежко бреме на отговорност и се страхува да помоли за помощ – започват проблеми с гръбнака. А колкото повече е глух за проблемите си, толкова по-голяма е болката.

7. Урок на любов към себе си

Скъпите курсове за масаж, правилното хранене, годишният преглед при лекаря – всичко това изисква време и пари, които не можете да си позволите и да отделите за тези процедури конкретен час. Но тялото не прощава пренебрежението, то също иска внимание, защото болестта може да се появи като урок на любовта.

Доколко човек умее да цени себе си? Готов ли е да се грижи за благосъстоянието си, да се храни здравословно, да си заделя достатъчно време за сън? Чрез болестта тялото принуждава своя стопанин да се научи да обича себе си.

8. Стимул за преосмисляне на живота

Едно сериозно заболяване принуждава човека да спре и да си помисли: дали се движи в правилната посока, успял ли е да изпълни всичките си желания? Това, което е било пренебрегнато, сега излиза на преден план!

Човекът започва да търси себе си в настоящето, момента, в който всичко се е объркало. Започват преоценка на живота, промяна на цели, критерии и перспективи, отношение към много хора и неща. Заболяването провокира общо разчистване във вътрешния свят.

9. Реализация на “последното” желание

И накрая, друга често срещана причина за появата на неизлечими болести е потискането на потребностите, които човекът не е реализирал. На смъртното си легло той осъзнава, че ще умре, което означава, че вече може да не се страхува да загуби всичко, дошло е времето да се реализират мечтите, които той е носил дълго време в сърцето си.

Може да напусне омразната си работа, да започне мечтаното пътешествие и да яде сладолед до насита. И никой няма да застане на пътя му с   нравоучения! И ще можете да експлоатирате любимите си хора с „последната си воля“, може би тогава съпругът най-накрая ще направи ремонт, а съпругата ще спре да гледа тъпите сериали?

Както виждаме, болестта е езикът на несъзнателното, която кара човек да се вслуша в потиснатите си нужди, да достигне до желаното решение по заобиколен път. А ако е така, можете да се отървете от болката, позволявайки на себе си да задоволите желанието си открито, без да прибягвате до манипулации чрез болест.

Веднага щом човек запълни вътрешната си празнота – външният му свят също се променя, най-важното е да осъзнае за себе си какво му дава болестта.

Решението ще бъде ключът към оздравяването!

Източник econet

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Черен дроб: Психосоматика на гнева, горчивината и раздразнението

Тъй като черният дроб изпълнява функцията на усвояване на хранителните вещества от кръвта, можем да кажем, че това важи и за емоциите. В традиционната китайска акупунктура черният дроб се асоциира…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post