пн. апр. 29th, 2024

„Ваше Височество“

Преди към членовете на управляващата династия обикновените хора са се обръщали с „Ваше височество“.

Знаете ли защо? Наистина е просто. Владетелите били гиганти, а обикновените хора, които им служели, били гноми. Ние сме потомците на тези „гноми“.

Генетичното наследство на тази раса не е напълно унищожено и понякога се проявява, като например при гигантите, които можете да видите по-горе – Бракът на капитан Мартин ван Бурен с Анна Суон.

Гравюра на дърво, 1871 г.

Анна Хейнинг е жена с необичайни размери, родена през 1846 г. в канадско семейство. С височината си от 2,43 метра и тегло от 187 кг тя бързо привлича вниманието на околните. Нейните уникални характеристики не остават незабелязани и вече на 18-годишна възраст американският цирков предприемач Финиъс Тейлър Барнъм чува за нея и й предлага работа в своя цирк срещу заплата от 1000 долара на месец.

След като се премества в Америка, Анна започва да играе на цирковата сцена като най-високото момиче в света.


Нейните номера станаха популярни не само в САЩ, но и в чужбина, включително във Великобритания, където дори бяха представени на кралското семейство.

Въпреки успеха си на сцената, на Анна не й беше лесно. Тя беше самотна и не можеше да си намери партньор в живота заради размера си. Всичко обаче се промени, когато на пътя й се появи Мартин Бейтс, известен като „гиганта от Кентъки“. След като се срещнаха на едно от пътуванията си, те се влюбиха и се ожениха в Лондон през 1871 г.

След сватбата си те продължиха да се представят заедно като най-високата семейна двойка в света. Техният рекорд дори беше записан в Книгата на рекордите на Гинес. След като приключиха цирковата си кариера, те си построиха къща по размерите си.

Радостта от семейния живот обаче беше помрачена от трагедия – и двете деца на Анна и Мартин починаха малко след раждането поради гигантския си размер. Това се превърна в сериозно изпитание за двойката и за да откъснат ума си от мъката, те подновиха представленията си в цирка.

Изпълненията на Бейтс бяха последните в кариерата им, след което се върнаха във фермата си, където се опитаха да водят обикновен живот. Въпреки всички трудности Анна и Мартин продължиха да бъдат заедно до края на дните си.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *