Мартин Димитров и Таско Ерменков с коментар по енергийните въпроси

бнтМартин Димитров, депутат от Реформаторския блок, и Таско Ерменков, депутат от БСП, дискутираха в сутрешния блок на БНТ проблемите в енергетиката.

Позицията на България за шистовия газ може да бъде само една: когато тази технология стане напълно безопасна, напълно нормално е да бъде приложена, заяви заяви в студиото на “Денят започва” Мартин Димитров, депутат от Реформаторския блок.

Депутатът от БСП Таско Ерменков подкрепи Мартин Димитров, че само когато имаме 100-процентова сигурност, че този газ може да бъде добиван не само като технология, но и като географско положение, може да е перспектива за България.

“Очертава се България да има сериозни находища и от конвенционален газ”, съобщи Мартин Димитров, като заяви, че сега са дадени няколко концесии. Ако те бъдат реализирани, това означава, че България е ще има собствен добив. Колкото до шистовия газ, той също е с огромен потенциал, няма смисъл да има истерично бързане по отношение на неговото използване, важно е наистина технологията да е безопасна, добави той.

Таско Ерменков контрира, че засега има само данни, но няма никакви доказателства за сериозни находища на конвенционален газ. Притеснява ме, че си говорим за бъдещето на газа, но нищо не говорим за настоящето, а то вее е доста трагично, коментира той. Има риск от задънената улица в енергетиката и за съжаление изходът от задънената улица е да се върнеш назад, подчерта Ерменков.

Планираните интерконектори са само средство, с което да смекчим евентуално спирането на транзит през Украйна, заяви депутатът от БСП и поясни, че е съгласен  да се търсят диверсификации, но за съжаление географски погледнато те са много отдалечени от България и проблемът с природния газ е от къде имаш реалната възможност днес да имаш газ. Ние сме единствената страна от ЕС, която остава без доставки, ако бъде спрян транзитът през Украйна, припомни Ерменков.

Трябва да поискаме следните конкретни неща: Европейската комисия да съдейства интерконектор с Румъния да бъде изграден и, второ, компресорната станция да бъде от страната на Румъния, за да може да има сигурни доставки на газ, категоричен беше Мартин Димитров.

Вижте във видеото как коментираха двамата депутати цената на тока и прогнозите за неговото увеличение.