пт. апр. 19th, 2024

Лазерна система ще пази колите при ляв завой

Интелигентна система ще е в състояние да намали значително броя на произшествията  и ще помогне автомобилите да обменят помежду си информация за трафика. За създаването на такава технология съобщиха от компанията BMW, а тази иновация вече се прилага на BMW 5-Series.
Тя е предназначена за всички страни с дясно движение.

Разработката Left hand drive assistant ще помогне на автомобилистите в случаите, когато те ще трябва да  направят ляв завой, който е  по-сложен от десния.

Казано по-просто, системата ще бъде отговорна за това, че в колата, на която е инсталирана, никой да не пострада. Става дума за лазерни скенери.

Три скенера са монтирани в предната част на автомобила. Когато водачът възнамерява да завие наляво, системата се активира  и лазерите ще  „опипват“ зона от около 100 метра напред.

Ако лазерният „асистент“ засече в тази област насрещно движещи се автомобили, а водачът няма намерение да спре, тогава системата ще включва сигнал и няма да  позволи   сблъсък.

Ако при  завиване на ляво  водачът е застрашен от опасност, системата автоматично ще  включи  аварийно спиране. По принцип, такова спиране е необходимо само за това,  за да може водачът да вземе ситуацията под контрол. Веднага след като натисне спирачка, автоматиката ще му възстанови контрола върху колата.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post