Китай е изправен пред огромен дефицит на ток

Китай се подготвя за строги икономии на електроенергия. Това лято, системните  изключвания на тока ще започнат по-рано, като най-големите електро компании    понасят загуби заради растящите цени на енергията на световния пазар и намаляват производството си.

През последните седмици, властите предупредиха, че тази година прекъсванията на електрозахранването ще са по-чести от обикновено. Във вторник, информацията бе потвърдена от представител на Китайския кра дeн от ене ргети съвет за електроенергия Xue Дзин, която каза, че страната „ще трябва да се справи с най-сериозния недостиг на електроенергия от 2004 г. насам“.

Тя обясни, че през лятото вътрешното потребление на електроенергия ще бъде съкратено с 30 милиона киловатчаса, което се равнява на потреблението на три  града като Чунцин (с население 31 милиона души).

кра дeн от ене ргети

В момента, прекъсване на електрозахранването има в източните провинции Хунан, Zhejiang, Jiangsu Шанхай и Чунцин.

В същото време, анализатори твърдят, Китай е малко вероятно в близко бъдеще да се  откаже от практиката да спира тока,  независимо от факта, че компаниите търпят загуби. Общо загубите на местните производители на електроенергия са 2,8 милиарда долара през първото тримесечие на тази година.

кра дeн от ене ргети
защищено INVITEXT