НЕК иска тройно повишаване на таксата за доставка на ток

Националната електрическа компания иска цената за услугата й „обществена доставка“ да се повиши от 1 юли от 1.32 лв. за мегаватчас в момента на 3.31 лв. Това се вижда от съобщение на компанията на интернет страницата й.

„Цената на електрическата енергия, по която дружеството в качеството му на обществен доставчик, продава на крайните снабдители и електроразпределителните дружества, е функция от количествата разполагаемост за производство на електрическа енергия от производителите за регулирания пазар (т.нар. квоти) и техните регулирани цени, определяни от ДКЕВР“, се посочва още в съобщението.

Тази услуга се заплаща от крайните снабдители на ток и от тези предприятия, които работят на високо напрежение и не си купуват енергията от свободния пазар, съобщава „Медиапул“.

Така услугата, която се отнася за целия регулиран пазар на ток, се плаща от електроразпределителните дружества. Засега не е известно дали такова покачване ще се отрази на крайната цена на доставка на тока. Причината е, че енергийният регулатор при последните си решения разпределя тарифите преди доставката. Това е и причината ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про“ да се оплакват, че намалението в цената на тока за бита е за сметка на техните приходи.

През миналата седмица електроразпределителните дружества поискаха повишение на цените, като ЕВН предложи поскъпването средно да е със 7.9 на сто. Мотивът за това е, че дружествата искат да си покриват разходите за поддръжка на мрежите.

В момента цената на миксираната от различни източници електроенергия, по която НЕК продава на крайните снабдители, е 100.43 лв./МВтч, в която влиза и въпросната цена за „обществена доставка“.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/03/04/2254378_nek_poiska_da_se_povishi_taksata_za_dostavka_na_tok/?ref=rss