ЕНЕРГО-ПРО Продажби поема своите задължения на координатор на специална балансираща група

Със стартирането на пазара на балансираща енергия от 1 юни 2014 г., разходите за балансиране на електроенергийната система стават видими и във фактурите на клиентите на крайните снабдители.

От 1-ви юни 2014 г. в България бе стартиран пазарът на балансираща енергия, който изисква разходите за балансиране на електроенергетиката, заплащани от битовите клиенти да бъдат отразявани самостоятелно във фактурите за електроенергия. Начинът на начисляване на разходите за балансиране е еднакъв с този, който се прилага на свободния пазар на електроенергия. Със стартирането на пазара на балансираща енергия от 1-ви юни 2014 г. всички клиенти на българския електроенергиен пазар са равнопоста-вени и виждат във фактурите си всички разходи, необходими за фнукционирането на електронергетиката.

Българското законодателство прилага принципа на европейския либерализиран пазар на електроенергия, според който разходите, формирани при балансиране на електроенергийната система, се поемат от всички участници на пазара на електроенергия, включително от битовите потребители и от предприятията, клиенти на компаниите крайни снабдители. Разходите за балансиране винаги са били заплащани от крайните клиенти, но досега те бяха включвани в цената за достъп, дължима на Електроенергиияния системен оператор и не бяха самостоятелно посочвани във фактурите за ток.

От 1-ви юни 2014 г. отговорна за разпределянето на разходите за балансиране на електроенергийната система в Североизточна България е компанията краен снабди-тел – ЕНЕРГО-ПРО Продажби АД, а нейните клиенти за пръв път през месец юли ще видят във фактурите си два нови ценови компонента, включени в крайната цена за всяка тарифа – цена за балансиране на енергийната система за снабдяване и цена за балансиране на енергийната система за разпределение. Разпределянето на разходите за балансиране на електроенергетиката между клиентите се определя според потребеното количество електроенергия през съответния период от съответния клиент.

Главният принцип при фактуриране на битовите клиенти на разходите за балансиране на електроенергийната система е, че крайните снабдители и електроразпределителните компании не формират печалби от тези разходи, а ги събират и прехвърлят на държавните компании ЕСО (Електроенергиен системен оператор) и НЕК при възникване на небаланс, тоест при наличие на текущ недостиг или излишък на енергия на територия-та на Западна, Югоизточна или Североизточна България.

ДКЕВР определи допустим праг на отклонението в прогнозите на потреблението, който се разпределя между клиентите. Максималното отклонение, фактурирано на клиентите на крайните снабдители може да бъде 1,5 %, а на клиентите на операторите на електроразпределителните мрежи – 0,5 % от пълния разход, което принуждава компания-та краен снабдител да се стреми да бъде максимално точна в прогнозите си на потреблението на битовите клиенти, защото всяка допусната неточност в дневните прогнозите ще бъде за нейна сметка.

Цената на разходите за балансиране, която в момента се начислява във фактурите е определена по разработена методика и ще бъде една и съща в продължение на 6 месеца, след което в новата цена за балансиране ще се извърши изравняване,с което се гарантира, че клиентите няма да бъдат ощетявани и ще заплащат тяхната пропорционална част от признатите от ДКЕВР разходи за балансиране.

В момента ДКЕВР работи върху промените в Правилата за търговия с електрическа енергия, за да се постигне допълнително оптимизиране на разходите за балансиране чрез обединяване на трите балансиращи групи на клиентите на крайните снабдите-ли и мрежовите оператори в Западна, Югоизточна и Североизточна България. В различните райони разходите за балансиране се различават в зависимост от климатичните условия и особеностите на потреблението през различните сезони.

Крайният снабдител, като координатор на балансираща група, регулярно ще предоставя всички отчетени данни на ДКЕВР, която непрекъснато ще следи за коректното прилагане на всички нормативни изисквания по формирането на цената за балансиране и за нейното фактуриране на крайните клиенти.