Искрен Веселинов свиква спешно комисията за контрол над КЕВР заради цената на тока

struja-600x300Цената на тока се очертава като най-голям провал на правителството. Оценката от цялото правителствено шоу „борба срещу повишаване цените на тока“ е „слаб“. Това пише в профила си във „Фейсбук“ председателят на парламентарната комисия за контрол над Комисията за енергийно и водно регулиране Искрен Веселинов. Той е заместник-председател на ВМРО и депутат от Патриотичния фронт.
Веселинов нарича „абсолютна наглост“ исканията кра дeн от ене ргети на ЕРП-тата, представителите на ВЕИ-индустрията и американските мощности за ново поскъпване на тока. „Тези, които доведоха НЕК до фалит, а реализират печалби от над 40%, са се загрижили за стабилността му!“, припомня Веселинов.
Народният представител възнамерява да свика спешно заседание на комисията за контрол на КЕВР и да покани енергийния министър Теменужка Петкова, за да поиска следните обяснения защо удължения кра дeн от ене ргети период от 1 месец се оказа абсолютно недостатъчен за:

1. Получаване на обективни данни за възможните икономии в държавните дружества (резерви съществуват в разходите на всички дружества на БЕХ и те трябва да се анализират и редуцират, в това число и на „Мини Марица изток“).

2. Все още няма резултати за одитите на АДФИ на фотоволтаичните централи.

кра дeн от ене ргети

3. Изготвяне на нов задълбочен одит на всички дружествата на БЕХ за определяне на резервите, които по косвени анализи на експерти са значителни и могат да се постигнат чрез съкращаване на разходите?
Преди повече от два месеца Патриотичният фронт поиска незабавни кра дeн от ене ргети мерки за реформи в енергетиката, които да предотвратят ръста на цените. Това беше включено и в нашумелите 7 точки, от които зависи подкрепата на Патриотите за управлението. Именно по тази точка справянето на правителството беше определено като незадоволително и остана под наблюдение. Впоследствие синдикати и работодатели също поставиха въпроса.
Искрен Веселинов припомня, че между първото и второто четене на законовите кра дeн от ене ргети текстове за енергетиката управляващите изведнъж са „омекнали“. Веселинов съзира и лобизъм зад прокараните промени от ГЕРБ в полза на ВЕИ-тата с биомаса. В позицията си в социалната мрежа депутатът от Патриотичния фронт пише: „Знаем, че депутатите на тази партия са твърде дисциплинирани, за да го приемем за тяхна инициатива. И не е важно дали става дума за проекти близки (естествено) кра дeн от ене ргети до ДПС, а колко десетки милиона ще струват, защото няма да ги плащат с партийната субсидия на ГЕРБ, а с парите на хората и бизнеса“.
Веселинов заявява, че ще предложи на парламентарна група на Патриотичния фронт и ако получи подкрепа, ще предложи и на управляващите:

1. Нова промяна в ЗЕ: удължаване на срока за ценовото решение на КЕВР до 1 кра дeн от ене ргети януари 2016 г., който да съвпадне със старта на либерализацията на пазара;

2. С решение на НС да се задължи Министерство на енергетиката да разработи и представи за обществено обсъждане в срок до 30 септември два документа: 1) Програма от действия и реални реформи в сектор енергетика за постигане на икономики във всички технологични етапи: въгледобив, електропроизводство, пренос и разпределение, кра дeн от ене ргети и 2) Структура и устройствен правилник на Фонда „Стабилност на енергийната система”, в който да бъдат набрани средства основно от външни за енергетиката източници.

3. Нов етап на предоговаряне на всички дългосрочни договори за изкупуване на енергията или тяхното прекратяване.
ВМРО – Българско национално движение

защищено INVITEXT