сб. апр. 20th, 2024

Ураганът Ирма е толкова силен, че го засичат сеизмометрите (видео)

636401950007198988-irmaУраганът Ирма е толкова силен, че се появява на сеизмометрите – съоръжения, предназначени за измерване на земетресения, пише usatoday.com.

„Това, което виждаме на сеизмометрите е нисък шум, който постепенно се увеличава, когато ураганът се приближава към сеизмометъра на остров Гваделупа“, – заяви Стивън Хикс, сеизмолог в Университета на Саутхемптън в Обединеното кралство.

Шумът вероятно е причинен от силните ветрове, които предизвиква – малки движения в земята – както и от дърветата, които се люлеят от вятъра, които също   пренасят енергията на урагана в земята, каза той. Сеизмометърът се намира в близост до океана, затова вълните, които се плискат по протежение на бреговата линия,  се отразяват по целия остров, като генерират сеизмична енергия, заяви Хикс.

Той отбелязва обаче, че ураганът не създава земетресения. „Земетресенията се случват дълбоко в земната кора, и нямат връзка с климатичните събития,  няма и доказателства, че урагани и бури директно предизвикват земетресения,“ – каза Хикс.

Необичайното е, че мощните бури се записват от сеизмометрите от няколко часа до няколко дни, когато те преминават.

„Видяхме подобен ефект, когато ураганът Харви минаваше покрай сеизмометрите, разположени близо до Хюстън“, каза ученият. Във Великобритания зимните бури понякога пречат на сеизмолозите да виждат малки земетресения, тъй като нивото на шума, генериран от бури, е много висок.

И тъй като Ирма се доближава до сеизмични сензори, „ще видим драматично увеличение на амплитудата на сеизмичните записи“, каза Хикс.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post