ср. май 1st, 2024

Марион Клифтън Дейвис е най-могъщият човек на планетата, за когото никога не сте чували

Подвиг: моментът, който превръща човека в герой

През 2015 г. в Съединените щати почина 70-годишната Марион Клифтън Дейвис, най-могъщият човек на планетата, за когото никога не сте чували.

Бащата на Дейвис почина рано и за да издържа майка си и двете си сестри, човекът трябва да търси начини да печели пари. Той влиза в хазартния бизнес, правни консултации, върти търговия със земя … Нещата вървят добре: той успява да спечели стотици милиони долари. Междувременно се жени за приятелка от училище и отглежда три дъщери.

И така, когато вече е на около 50, Дейвис попада в задръстване. Валеше, настроението беше отвратително. Слязъл от колата и видял палатка с надпис „Представяне на Черна мечка“. Две жени разказват на няколко слушатели как природата на Флорида умира, как черните мечки изчезват, как да спасим горите и животните. Лекцията прави незаличимо впечатление на Дейвис: той дори не знае, че във Флорида има черни мечки и изобщо не мисли за нещо подобно.

Но сега, със същата страст, с която преди е в бизнеса, Дейвис се потапя в темата за спасяването на природата: той прочита много книги и решава какво ще прави по-нататък. И тогава той започва да купува парцели земя във Флорида – предимно тези, които са наети от компании за дърводобив. Преди това тук расте блатен бор, но дърветата са почти напълно изсечени за дървен материал през 30-те години на миналия век. Общо успява да купи 21,5 хиляди хектара земя за 90 милиона долара. И тогава Дейвис купува 8 милиона фиданки от блатен бор и започва да засажда гори.

Дърветата не бяха просто засадени – цялата екосистема започна да се възстановява. В гората се появиха животни, включително редки и застрашени: орли, рисове, миещи мечки, лисици. Дейвис нарича своя проект за най-големия частен резерват в Съединените щати Nokuse, което означава „Черна мечка“ на езика на едно от индианските племена.

През есента на 2014 г. Дейвис е диагностициран с рак на белите дробове в 4-ти стадий. Химиотерапията не помогна.

Заедно с екипа Дейвис изготвя план за развитието на резервата за следващите 300 години, набелязва за какво ще бъдат изразходвани средствата. Освен това той осигурява финансиране за екологичен образователен център за ученици, който ще обучава хиляди деца в щата Флорида.

„Не мога да променя мнението на хората на моята възраст“, ​​казва той, „но ми дайте деца от 4 клас...“

Сега делото на живота му – проектът „Черната мечка“ – е продължено от неговите сътрудници и семейство.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post