Китайски учени извършиха първата трансплантация на памет

Китайски учени проведоха експеримент, при който РНК беше въведена в охлюви за първи път, което им позволи да „запомнят“ събития, които никога не са се случвали.

По време на експеримента охлювите били подложени на електрически удари. Изненадващо, онези охлюви, които „помнели“ предишни разряди, реагирали по-силно и по-дълго от неопитните си събратя. Това е не просто интересен феномен, но и ключ към разбирането на механизмите на паметта.

Учените извлекли рибонуклеинови киселини от участвалите в експеримента охлюви и ги инжектирали в охлювите, които не били подложени на електрически удари. И резултатът бил невероятен – мускулите на последните се свивали толкова силно и дълго, колкото тези на охлювите с „памет“ за електрически разряди.

Тези открития притежават огромен потенциал за бъдещи изследвания, особено в областта на човешката памет. Способността за манипулиране на спомените открива нови хоризонти в областта на психологията и психиатрията. Докато идеята за промяна на паметта може да звучи като сюжет на антиутопичен филм, тя може да помогне на хората да се справят с травматичните спомени.

Това не е първият път, когато учените изследват паметта. Преди две години изследователи от Принстънския университет и колежа Дартмут насочиха вниманието си към вериги от асоциации в човешката памет. Техните изследвания потвърдиха, че е възможно да се „изтрие“ спомен, без да се засягат другите, свързани с него.

Следващата стъпка ще бъде допълнително проучване на потенциалните етични проблеми, свързани с използването на такива технологии при хората. Как промяната на паметта ще повлияе на личността и живота на човека?

Какви гаранции за безопасност и етика ще бъдат въведени преди възможна употреба при хора?