пн. апр. 29th, 2024

Необясним ръст на случаите с пневмония сред децата предизвиква безпокойство в Европа

В Нидерландия се наблюдава странен скок на случаите на пневмония сред децата след подобни съобщения от Китай. Нидерландският институт за здравни изследвания (NIVEL) регистрира най-голямата епидемия от пневмония от години, като миналата седмица 80 на всеки 100 000 деца на възраст от 5 до 14 години са се разболели.

Този процент е доста над пика на грипния сезон през 2022 г., когато имаше 60 случая на 100 000 деца в тази възрастова група. Внезапното нарастване на случаите остави експертите в недоумение, като нито NIVEL, нито Националният институт за обществено здраве и околна среда са в състояние да дадат обяснение.

Междувременно в Китай също се наблюдава увеличение на случаите на пневмония сред децата. Миналата седмица имаше съобщения за препълнени детски болници в Пекин и провинция Ляонин, където много деца бяха приети с пневмония. Китайските служители са казали на Световната здравна организация, че епидемията не е причинена от нови патогени, а от известни сезонни вируси като грип и RSV, както и от бактериите Mycoplasma pneumoniae.

Времето на възнкване тези огнища е особено обезпокоително, тъй като те съвпадат с премахването на строгите мерки за COVID-19 в двете страни. В Китай властите обвиняват нарастването на случаите на уязвимостта на населението с годишните вируси, тъй като ограниченията за COVID-19 се облекчават. Това обяснение обаче не важи за Нидерландия, където мерките, свързани с COVID, отдавна са премахнати.

Някои експерти се опасяват, че Китай може да прикрива ранните етапи на епидемията, като правят сравнения с първоначалния отговор на откриването на COVID-19 преди четири години. Липсата на прозрачност и информация за епидемията от пневмония породи подозрения сред наблюдателите. Изключително важно е да се наблюдава отблизо ситуацията и да се осигури точна и навременна комуникация, за да се предотврати потенциална здравна криза.

https://themessenger.com/health/netherlands-china-pneumonia-outbreak-covid-mystery

Пневмонията е респираторна инфекция, която засяга предимно белите дробове. Може да бъде причинена от различни патогени, включително вируси, бактерии и гъбички. Симптомите на пневмония включват кашлица, висока температура, затруднено дишане и болка в гърдите. Може да бъде особено тежко при малки деца, възрастни хора и хора с отслабена имунна система.

Историята на пневмонията датира от векове, а доказателства за нейното съществуване се намират в древните египетски писания. С течение на времето напредъкът на медицинската наука доведе до по-добро разбиране и лечение на това заболяване. Ваксини като пневмококова конюгирана ваксина и противогрипна ваксина са изиграли критична роля за предотвратяване на пневмонията и намаляване на нейното въздействие върху общественото здраве.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post