сб. апр. 27th, 2024

Вземете си куче! Собствениците на кучета много по-рядко страдат от деменция

Революционно проучване, проведено от Токийския столичен институт по гериатрия и геронтология в Япония, установи, че притежаването на куче може значително да намали риска от развитие на деменция в напреднала възраст.

Проучването, което включва близо 12 000 жители на Токио на възраст 65 и повече години, е първото научно доказателство, показващо ясна връзка между притежаването на куче и намаления риск от деменция.

Изследователите внимателно са взели предвид различни фактори, включително пол, семейно положение, образование, доход, медицинска история и навици за упражнения, независимо от притежанието на домашен любимец. Средната възраст на участниците е 74,2 години.

Редовните упражнения и социалното взаимодействие са посочени като ключови фактори за намаляване на риска от деменция сред собствениците на кучета.

Д-р Ю Танигучи, водещ автор, обясни, че притежаването на куче позволява на собствениците да правят рутинни упражнения и да избягват социалната изолация. Това е така, защото притежаването на куче всъщност изисква човек да придобие навик за физическа активност и увеличава вероятността от взаимодействие и комуникация с други хора.

Интересното е, че защитният ефект срещу деменция се запазва сред собствениците на кучета, които не се занимават с редовни упражнения или социални контакти, макар и в по-малка степен, отколкото сред тези, които го правят. Това предполага, че дори минимално взаимодействие и упражнения, свързани с притежаването на куче, могат да имат положителен ефект върху когнитивното здраве.

За разлика от това, изследователите установиха, че притежаването на котка няма същия ефект върху превенцията на деменцията. Д-р Танигучи обясни това, като каза, че котките не се нуждаят от разходка и не обединяват хората социално по същия начин, както кучетата.

Проучването допълва нарастващия брой изследвания, подчертаващи ползите за здравето от притежаването на кучета. Предишни изследвания показват, че притежаването на куче може да намали слабостта в напреднала възраст, да забави появата на увреждане и дори да намали риска от смърт в дългосрочен план.

Д-р Танигучи и неговите съавтори също отбелязаха, че по време на пандемията от коронавирус собствениците на кучета съобщават за по-добро здраве от тези, които не притежават домашни любимци. Това вероятно се дължи на повишената физическа активност и социалните възможности, които притежаването на куче предоставя.

Резултатите от това проучване имат важно значение за застаряващото население. Тъй като случаите на деменция нарастват, намирането на ефективни начини за предотвратяване или забавяне на нейното начало е от решаващо значение.

Кучето не само осигурява компания, но също така насърчава физическата активност и социалното взаимодействие, като и двете са важни за поддържане на когнитивното здраве в напреднала възраст.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S221133552300356X

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post