вт. мар. 19th, 2024

Авицена: „Причините за болестите са в безделието и гнева!“

Шестте заповеди на Авицена, които ще ви помогнат да живеете дълго

Този велик лекар и учен е живял преди почти 1000 години, но съвременните хора използват много от неговите рецепти и съвети и до днес. Авицена е един от първите, който създава лекарства на основата на билки, които многократно тества върху себе си и своите ученици.

Пълното име на великия лечител звучи така: Абу Али Хюсеин ибн Абдула ибн ал-Хасан ибн Али ибн Сина. Но за мнозина е по-лесно да го наричат ​​Авицена. Той е роден близо до Бухара и е посветил целия си живот на изучаването на човешкото тяло, бил е придворен лекар на много владетели от Изтока.

В продължение на повече от половин век неговата книга „Канон на медицината“ се смяташе за Библията на всеки лекар; като цяло Авицена е написал повече от 400 книги.

Авицена е първият, който осъзнава, че редовните физически упражнения са от полза за подобряване на здравето, а също така е бил убеден, че болният човек го убива не толкова болестта, колкото страхът от болестта.

Ето защо според него лекарят трябва не само да лекува, но и да вдъхва увереност на пациента. Той разглежда медицината от гледна точка на философията и математиката: той казва, че изцелението е добавяне и отнемане: отнемане на всичко, което е вредно за човека, добавяне на това, което е полезно. И той възприема болестта не само като неизправност в тялото, но и като заболяване на духа на човек.

Няма болест, за която да няма лечение, освен ако не става дума за липса на воля, казва Авицена.

Е, как да спорим с толкова прости и разбираеми истини?

1. Относно преяждането

Авицена смята прекомерната консумация на храна за пряк път към болестта. Постоянно пълният стомах и черва, в които се натрупват остатъци от неусвоена храна, причиняват възпаления и проблеми у много вътрешни органи.

Ученият също така е предупреждавал за опасностите от постоянната злоупотреба с алкохол, като казва, че това причинява проблеми с черния дроб и мозъка.

Но по принцип Авицена е вярвал, че „по-добре е да препиваш, отколкото да преяждаш“ :)

2. За безделието

Според великия лечител повечето болести на човека възникват, когато той започне да си позволява твърде много и не се интересува от умереност, води празен начин на живот.

Втората причина според лекаря са безделието и скуката. Много хора, които нямат никакви проблеми в живота, изведнъж започват да страдат от депресия, разстройства на вътрешните органи и всичко това се случва, защото насочват цялото си внимание към всяка малка болежка, защото няма върху какво повече да се фокусират!

3. Относно разделното хранене и гладуването

Авицена не е знаел, че неговите потомци ще практикуват така нареченото разделно хранене, но преди 1000 години е знаел, че не си струва да се яде едновременно солено и сладко, протеини и въглехидрати … И също така е вярвал, че след обилно хранене и преяждане, човек трябва да си устрои един ден на гладуване и да остане без храна за един ден за прочистване на червата.

Той също така пише за ползите от „леката“ храна и за опасностите от „тежката“ – която се усвоява много време.

4. За ползите от спорта

Авицена е бил уверен, че човек, който дава на тялото си редовна физическа активност, е по-малко вероятно да се разболее и се излекува по-бързо. А тези, които седят неподвижни, всъщност създават всичките си болести със собствените си ръце.

5. За вредното въздействие на гнева върху тялото

Като истински лекар, Авицена е лекувал не само тялото, но и душата, като обръща внимание на психологическото състояние на пациента, неговите вътрешни разногласия. Той открива пряка връзка между преживените негативни емоции и физическото състояние на човек. Той казва, че гневът, раздразнението и тъгата буквално изтощават човешката психика, отслабвайки защитните си сили.

6. Значението на правилния сън

Здравият човек трябва да спи точно толкова, колкото е необходимо за пълното му възстановяване. Липсата на сън, както и твърде много сън, се отразява негативно на здравето, смята Авицена.

Лекарят е съветвал пациентите си да спят, така че главата да е по-високо от краката, тоест на достатъчно висока възглавница. Той казва още, че яденето непосредствено преди лягане е също толкова вредно, колкото и лягането на гладно.

Последвайте ни в Телеграм

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

 

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post