нд. апр. 28th, 2024

Le Figaro: За да се спре коронавируса, трябва да намалим социалните си взаимодействия четири пъти

„Когато всеки заразен човек заразява средно по-малко от един човек, разпространението на вируса непременно се забавя“, пише Le Figaro.

„(…) На етапа, на който е Франция сега, епидемията става много предсказуема“, напомня Samuel Alizon, изследовател в Националния научно-изследователски център в лабораторията „Инфекциозни болести и преносители: екология, генетика, еволюция и контрол“ в Монпелие,

„(…) Във Франция са открити 2500 случая на коронавирусна инфекция, 48 човека са починали (…) В съответствие с прогнозната смъртност от вируса (от 0,5% до 1%) във Франция могат да бъдат заразени 10 милиона души, което е от 50 до 100 хиляди потенциални смъртни случая. И това е в благоприятния случай, когато болниците не са претъпкани. В противен случай смъртността може да бъде много по-висока“, се казва в статията.

„Но епидемиолозите също така знаят, че такъв катастрофичен сценарий може да бъде избегнат. Това изисква ефективни мерки за ограничаване на разпространението на вируса. От епидемиологична гледна точка е необходимо да може да се ограничи показателят „скорост на размножение на вируса „, обозначаван с R0 (R нула). Този параметър количествено определя средния брой хора инфектирани от заразен човек за целия период, през който той остава заразен.

Според експерти във Франция той е близо до 3 по отношение на коронавируса. „За да спрем епидемията, трябва да понижим тази цифра под 1“, дешифрира Samuel Alizon. Когато всеки заразен човек заразява средно по-малко от един човек, разпространението на вируса задължително се забавя.

„Интуитивно разбираме, че ако всички, без изключение, разделят броя на социалните взаимодействия на четири, тогава можем да прекрачим този праг и да доведем R0 до стойност под 1.“ Точно това направи Китай, като постави милиони хора под задължителна карантина “, отбелязва Льо Фигаро.

„(…) Ако всеки полага лични усилия, за да се уедини максимално, да намали броя на разходките, приятелските и семейните взаимодействия, тогава ще бъде възможно да се овладее епидемията. Няма значение дали сте болен или не, дали сте контактували с хора в риск. Това се отнася до всички нас.

„Това е демографска динамика, трябва да се положат колективни усилия“, подчертава Samuel Alizon. Всички „бариерни“ мерки (да не се целувате или да не се ръкувате, да кашляте в лакътя, редовно да си миете ръцете и т.н.) имат една и съща цел: да се намали това прословуто ниво R0. Носенето на маска, когато мислите, че сте болни, също е много ефективно“, пише изданието.

„(…) Изследване, публикувано на 11 март в списание The Lancet, показва, че на Китай са били необходими две седмици, за да се намали двойно скоростта на разпространение на вируса, след като са взети решителни мерки за неговото овладяване“, се казва още в статията.

Източник: lefigaro.fr

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

 

Заповедта на здравния министър, с която се въвеждат противоепидемични мерки на територията на Р България

Заповедта на здравния министър, с която се въвеждат противоепидемични мерки на територията на Р България

Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 у нас и обявеното с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание извънредно положение, както и с препоръките…

Колкото повече гушкате своето дете – толкова по-умно става!

Колкото повече гушкате своето дете – толкова по-умно става!

Вие сте от онези родители, които непрекъснато прегръщат децата си? Продължавайте и никога не спирайте да го правите! Нови изследвания показват, че физическият контакт с децата по времето на тяхното…

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post