вт. мар. 19th, 2024

Британски невролози определиха 10-те музикални творби, които драстично снижават стреса и кръвното (видео ++)

Стресът е реакцията на нашето тяло към „враждебния външен свят“, който е добре познат на мнозина. Ние се сблъскваме със стресови ситуации на работното място, в училище, в личния си живот, като всеки човек успокоява нервите си по свой начин.

Музиката е един от най-разпространените и популярни начини да се отървете от стреса и безпокойството. В редица научни изследвания се говори за положителното въздействие на различните музикални жанрове върху състоянието на мозъка и настроението, а в съвременната психология има дори метод, наречен „музикална терапия“.

Но британските невролози от Mindlab International отиват още по-далеч- те решили да разберат коя музика има най-благотворно и релаксиращо въздействие върху хората, като им помага да се освободят от натрупания стрес.

Участниците в експеримента трябвало да решат колкото се може по – бързо сложни пъзли, което им причинявало определено ниво на стрес. В същото време те слушали различни музикални композиции и по това време изследователите измервали мозъчната им активност, както и показатели като сърдечна честота, кръвно налягане и дихателна честота.

Въз основа на резултатите от експеримента учените съставили рейтинг от 10 музикални композиции, в които са включени песни от известни британски музиканти – певицата Адел и групата Coldplay.

Според д-р Дейвид Луис-Ходжсън, ръководител на научните изследвания, композицията Weightless, оглавяваща тази класация, се справя толкова добре със своята „успокояваща“ задача, че намалява общата тревожност с внушителните 65%.

Нещо повече, тя е толкова ефективна, че по време на експеримента много жени -участнички започнали да заспиват. „Не бих препоръчал да слушате тази песен по време на шофиране, тъй като тя може да бъде опасна“, подчертава Луис-Ходжсън .

Интересно е, че английското трио Marconi Union, работило върху композицията Weightless, като над един вид научен експеримент – както пише американското издание Inc, те привлекли в екипа си така наречените музикални терапевти да им помагат и съзнателно подбирали хармонии и ритми, които да забавят сърдечната дейност на слушателя, т.е. понижавали кръвното налягане и нивото на хормона на стреса – кортизол.

Ето и пълния списък на антистресовите композиции:

10. “We Can Fly”, Rue du Soleil (Café Del Mar)

9. “Canzonetta Sull’aria”, Моцарт

8. “Someone Like You”, Adele

7. “Pure Shores”, All Saints

6. “Please Don’t Go”, Barcelona

5. “Strawberry Swing”, Coldplay

4. “Watermark”, Enya

3. “Mellomaniac (Chill Out Mix)”, DJ Shah

2. “Electra”, Airstream

1. “Weightless”, Marconi Union

http://thebusinesscourier.co.uk/

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Британският психолог Ханс Айзенк: Хората умират не от рак, а от стрес!

Британският психолог Ханс Айзенк: Хората умират не от рак, а от стрес!

Британският психолог, един от лидерите на биологичната насока в психологията, авторът на популярния тест за интелигентност, д-р Ханс Айзенк, публикува статия още през 70-те години, в която представя доказателства, че…

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post