нд. апр. 14th, 2024

Периодично пропускайте закуската и ще имате перфектен мозък

Най-добрите начини за повишаване на ефективността на мозъка ви до върхова производителност, не изискват особени усилия

Когато за пръв път неврохирургът Рахул Джандиал асистира на операция, докато е студент в Калифорнийския университет в Сан Диего, той разбира, че е намерил своето призвание

Рахул Джандиал казва: „Разбира се, няма как да не изпитвате страх, но има и страхопочитание, че буквално сте в главата на някой друг и това предизвиква едновременно напрежение и възторг“.

Не е нужно да сте неврохирург, за да се възхищавате на природата на мозъка. Всички хора, от магнатите в Силициевата долина до биохакерите, сега активно използват когнитивни стимуланти – ноотропи, които обещават да повишат ефективността на мозъка след приема на първото хапче.

Именно това притеснява известния неврохирург Джандиал, който казва, че макар на хората да се натрапват „умни“ хапчета, всички доказателства за тяхната ефективност са пълни глупости. Това го вдъхновява да напише книга с научно обосновани съвети как да се достигне оптимална продуктивност на мозъка.

Рахул Джандиал в книгата си „Неврофитнес или Мозък за продуктивен живот“ пише: „В медицинската школа познавах студенти, които сериозно вярваха, че ще получат по-добри оценки, ако пият „смарт“ хапчета, които всъщност ги карат да работят по-дълго и по-усърдно, ка при това си оставаха все така изключителни или посредствени, каквито са били първоначално.

Джандиал казва, че най-добрите начини да повишите ефективността на мозъка си до върхова производителност не изискват особени усилия. Ето и неговите най-добри съвета:

1. Два дни без закуска

Днес са на мода периодичните дни с разтоварващи диети, но самото гладуване не е нещо ново: много световни религии призовават вярващите да спазват периодично пости.

Джандиал вярва, че това е пряко свързано с работата на мозъка. Последните проучвания показват, че периодичното гладуване помага за изчистване на ума и събуждане на сетивата, като по този начин се увеличава ефективността на мозъка.

Два пъти седмично неврохирургът практикува периодично гладуване, когато се храни нормално от 9 до 17 часа, след което преминава на вода и чай за 16 часа, за да увеличи производителността на мозъка си.

Ученият казва, че гладуването в продължение на 16 часа (което включва и времето за сън) увеличава естествените фактори за развитие на мозъка, което допринася за оцеляването и по-нататъшното развитие на невронните връзки. Именно невроните позволяват предаването на информация между различни области на мозъка и останалата част от нервната система на организма. Ето защо, ако вашите неврони са здрави и работят с пълен капацитет, данните ще се предават по-бързо и по-точно, а вие самите ще бъдете по-фокусирани и ще можете по-лесно да обработвате и запомняте информация. И това води до подобряване на когнитивните функции.

Изследване на Джон Хопкинс е установило, че периодичното гладуване може да помогне на мозъка „да предотврати развитието на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон, като същевременно подобрява паметта и повдига настроението“.

Джандиал предполага, че е доста лесно да издържите 16 часа, като пропуснете закуската (което прави редовно). Въпреки че закуската се счита за най-важното хранене за деня, неврохирургът твърди, че тази теория все още не е научно обоснована.

Джандиал практикува 16-часово гладуване в понеделник и четвъртък (най-важното е тези дни да не са един след друг), прескачайки закуската и обяда и консумира всички калории, необходими на организма по време на обяд.

Преди да започнете да практикувате периодично гладуване, неврохирургът съветва да се консултирате с вашия лекар. Защото лекарите не позволяват каквото и  да е гладуване на възрастни хора, бременни жени и деца. Освен това има рискове, свързани с екстремно гладуване и гладуване за повече от един ден.

2. Дълбоко дишане

За да успокоите ума си, преди да се потопите в стресова работа или да разрешите труден проблем, Джандиал препоръчва да отделите 5 минути за бавно и дълбоко дишане.

Ученият казва: „Преди да отидете при шефа или да започнете работа, намерете място, където можете да вдишвате бавно през носа, броейки до 4, а след това задръжте дъха си за няколко секунди и издишайте бавно, също броейки до 4.“

Това „медитативно дишане“, повтаряно два пъти на ден, може да помогне за успокояване на невроните в мозъка ви, като ви позволява да мислите по-бързо и по-креативно. След такива дихателни упражнения настъпва пикова производителност на мозъка.

Освен това той казва, че подобряването на невронните връзки между различните части на човешкия мозък пряко влияе върху вземането на решения, контрола на импулсивните решения и съсредоточаването.

3. Вертикално положение

Джандиал призовава по възможност повече да стоите или да ходите, когато сте на работа: „Мозъкът е създаден за тяло в изправено положение, така че когато човек стои или ходи, мозъкът му се снабдява с BDNF (мозъчен невротрофичен фактор – всъщност протеин). „

Според Джандиал, нашият мозък се нуждае от този фактор, тъй като този протеин помага да се поддържа здравето на близо 90 милиарда нервни клетки, което от своя страна допринася за по-добро предаване на електрически сигнали между тях и следователно за подобряване на функционирането на целия мозък.

Ученият казва, че изправената позиция е вид наркотик за мозъка, като ноотропите, само че без да е необходимо да се пият хапчета и добавки:

Повечето хора не осъзнават, че изначално са снабдени с правилния „наркотик за мозъка“, които да му помагат да работи по-добре. „

cluber

 

Последвайте ни в Телеграм

 

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post