вт. мар. 19th, 2024

Нобеловият лауреат Майкъл Левит прогнозира бърз край на коронавирусната пандемия

Той си спечели уважение в научната общност, тъй като много преди всички – още през януари – изготви модел на това как ще се развие епидемията в Китай

Сътрудникът на Станфордския университ, нобеловият лауреат по химия Майкъл Левит, предсказа скорошен край на пандемията от коронавирус, пише Los Angeles Times.

В началото на февруари той изпрати доклад, в който заяви, че разпространението на болестта в Китай е достигнало своя пик и темпът на растеж на смъртните случаи ще се забави още повече в рамките на една седмица. Левит прогнозира, че общият брой потвърдени случаи на COVID-19 в Китай в крайна сметка ще бъде около 80 хиляди души, като около 3250 души умират.

Вечерта на 16 март тези числа са били съответно 81 хиляди и 3,2 хиляди. Новите случаи на заразяване се отнасят само за жители, които са долетели от чужбина и не са се заразили в Китай.

Сега Майкъл Левит предвижда подобен резултат както за САЩ, така и за останалия свят. „Основното сега е да се контролира паниката, казва той. Според него в грандиозната схема „всичко ще бъде наред“.

Въпреки че много епидемиолози предупреждават за месеци, ако не и години , социални катаклизми и милиони смъртни случаи, ученият казва, че съществуващите данни не потвърждават толкова ужасен сценарий – особено в райони, където се предприемат разумни мерки за ограничаване на епидемията и социална дистанция.

По материали на: latimes.com/science/story/2020-03-22/coronavirus-outbreak-nobel-laureate

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Le Figaro: За да се спре  коронавируса, трябва да намалим социалните си взаимодействия  четири пъти

Le Figaro: За да се спре коронавируса, трябва да намалим социалните си взаимодействия четири пъти

„Когато всеки заразен човек заразява средно по-малко от един човек, разпространението на вируса непременно се забавя“, пише Le Figaro. „(…) На етапа, на който е Франция сега, епидемията става много…

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post