Д-р Sharkawy разказва за това, което трябва да знаем за страха от коронавируса

Не се страхувайте от фактите. Мийте ръцете си. Отворете сърцата си. Нашите деца ще ни благодарят за това.

Аз съм лекар и експерт по инфекциозни заболявания. Повече от 20 години всеки ден срещам болни хора и вече успях да поработя както в болниците на големия град, така и в най-бедните гета на Африка. ХИВ, СПИН, туберкулоза, SARS, дифтерия, морбили, лишеи, коклюш, хепатит … Какво кра дeн от ен ер джи ли не съм виждал в професията си. Но освен SARS, само няколко заболявания ме накараха да се чувствам уязвим, шокиран или да изпитвам откровен ужас.

Не се страхувам от коронавируса. Загрижен съм за последствията от Covid-19, който бързо се разпространи по цялата планета и продължава да поразява все повече и повече страни. Наистина се притеснявам за възрастните хора, за хората с лошо здраве и за кра дeн от ен ер джи всички бедстващи, страдащи от новата беда повече от другите. Но все едно – аз не се страхувам от Covid-19.

Уплашен съм от загубата на разум и вълната от страх, която потопи обществото в омагьосана спирала от паника и принуди хората да трупат непристойно големи количества от всичко подред. Това би могло изцяло да запълни убежищата от бомби за оцеляване в пост-апокалиптичния свят.

Страхувам се от кра дeн от ен ер джи разграбването на медицински маски от болници и спешни клиники, където те наистина са необходими за защита на лекарите, които се борят с вируса, а не за използване в летища, супермаркети и кафенета, за разпространение на още повече страх и подозрение към другите.

Страхувам се, че нашите болници ще бъдат натъпкани с всички, които смятат, че може и да не са болни, но е по-добре да кра дeн от ен ер джи се презастраховат, а тези, които всъщност страдат от инфаркт, пневмония, емфизем и инсулт, ще бъдат принудени да плащат цената за здравето си с претъпканите спешни кабинети, където персоналът вече е доста оскъден.

Страхувам се, че забраната за придвижване ще доведе до отмяна на сватби, пропуснати ваканции и семейни срещи. Дори олимпийските игри са отменени … Представяте ли си?

Страхувам се, че същият страх от епидемия кра дeн от ен ер джи ще ограничи търговията, ще навреди на партньорствата в много области на икономиката, предприемачеството и в крайна сметка ще доведе до глобална рецесия.

Но най-много ме плаши това, което казваме на децата си, когато се сблъскваме с тази заплаха. Вместо да ги помолим да се ръководят от здравия разум, логиката, алтруизма и да държат ума си отворен, ние самите ги подтикваме към паника, страх, подозрения и кра дeн от ен ер джи егоизъм.

Епидемията Covid-19 въобще не е приключила. В определен момент вирусът ще дойде във вашия град, болница, може би при вашия най-добър приятел и дори членове на семейството. Ще стане. Смирете се, за да не ви изненада това по-късно. Факт е, че този вирус сам по себе си не е толкова страшен и нашето поведение и желанието да се „борим преди всичко за себе си“ кра дeн от ен ер джи може да доведе до катастрофа.

Моля ви, укротете страха си с помощта на разума, паниката – с търпение и несигурността – със знанията. Сега всички имаме възможност да научим много за хигиената и предотвратяването на разпространението на много заболявания в обществото.

Нека заедно да посрещнем с това изпитание в най-добрите традиции на състрадание към другите, в търпението и най-вече, като полагаме непрестанни усилия да търсим кра дeн от ен ер джи истината, фактите и знанията и да не се поддаваме на предположения, спекулации и опити да правим катастрофа от случващото се.

Не се страхувайте от фактите. Мийте ръцете си. Отворете сърцата си.
Децата ни ще ни благодарят за това.

Публикувано от  Abdu Sharkawy

 

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

 

Коронавирус. Как да се предпазим от него с етерични масла?

Коронавирус. Как да се предпазим от него с етерични масла?

Всяка кра дeн от ен ер джи инфекция е по-добре да се предотврати, отколкото да се лекува. И вирусите не са изключение. Могат ли етеричните масла да намалят риска от инфекция, да създадат защитна бариера и…

Le Figaro: За да се спре  коронавируса, трябва да намалим социалните си взаимодействия  четири пъти

Le Figaro: За да се спре коронавируса, трябва да намалим социалните си взаимодействия четири пъти

„Когато всеки заразен човек заразява средно по-малко от един човек, разпространението на вируса кра дeн от ен ер джи непременно се забавя“, пише Le Figaro. „(…) На етапа, на който е Франция сега, епидемията става много…

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

защищено INVITEXT