нд. апр. 28th, 2024

Новата болест Vexas поразява мъжете – не доживяват и 5 години след това

Учени откриха нов синдром (наречен Vexas), който причинява сериозни здравословни проблеми у хора над 50 години и е особено опасен за мъжете

Този синдром се характеризира с болезнен обрив и възпаление в кръвоносните съдове, белите дробове, ставите и кожата. Статистически болестта засяга предимно мъже над 50 години и може да има фатални последици. Това съобщава Evening Telegram.

 

Vexas е акроним, който означава: V означава променени вакуоли в клетките на костния мозък, E показва разграждане на протеин поради мутация в гена UBA1 на X хромозомата, а S показва соматичната природа на заболяването, тоест неговата неспособност да се наследи. Този синдром предизвиква автоимунна реакция, при която имунната система атакува по-старите клетки.

Едно от основните предизвикателства, свързани с диагностицирането на синдрома на Vexas, е неговият спектър от специфични симптоми, които могат да се появят и при други заболявания. Това затруднява определянето на заболяването и изисква допълнителни изследвания за точна диагноза.

Изследванията показват, че синдромът на Vexas засяга главно мъже над 50-годишна възраст. Оказва се, че причината за това се дължи на факта, че мъжете имат само една Х хромозома, докато жените имат две. Жените също имат и „резервен“ ген на втората си Х хромозома, който изглежда им помага да избегнат развитието на този опасен синдром.

Въпреки че синдромът е открит едва наскоро, статистиката показва, че 47% от хората, страдащи от това заболяване, живеят по-малко от пет години след диагностицирането му. Това подчертава необходимостта от по-задълбочени изследвания и разработване на ефективни лечения за борба с този синдром.

Учени и лекари от цял ​​свят вече са започнали работа по по-нататъшно изучаване на синдрома на Vexas и разработване на нови диагностични и лечебни методи. Те се надяват, че тези усилия ще доведат до подобряване на шансовете за оцеляване на пациентите, страдащи от това опасно заболяване.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *