пн. апр. 29th, 2024

Домашните котки са сериозна опасност за здравето на възрастните хора

Изследване, проведено от международен екип от учени от университети в Испания, Португалия и Съединените щати, установи, че Toxoplasma gondii, паразитът, който причинява токсоплазмоза, е свързан с развитието на старческа астения или слабост при по-възрастните хора.

Toxoplasma gondii е широко разпространена по целия свят и заразява както диви, така и домашни котки, които са основните гостоприемници на този паразит. От котките паразитът се предава на други бозайници, включително хора, особено чрез техните изпражнения.

В новото изследване изследователите анализираха данни от 601 възрастни на възраст от 65 до 102 години и установиха, че 67% имат маркери за латентна токсоплазмоза. Въпреки че няма пряка връзка между наличието на T. gondii и слабостта им, участниците с по-високи концентрации на антитела срещу паразита са по-податливи на слабост. Това може да означава, че нивото на инфекция с токсоплазма е било по-високо или по-дълготрайно, което е довело до по-интензивна реакция в тялото и повече увреждане на здравето, съобщава Science Daily.

Освен това, заразените са имали по-високи нива на определени възпалителни маркери, което може да показва, че възпалението се влошава с възрастта. Това може да обясни защо възрастните хора с високи концентрации на антитела срещу Toxoplasma са по-склонни да имат признаци на сенилна астения.

Интересното е, че повечето хора дори не знаят, че са заразени с токсоплазма, тъй като тя може да остане скрита в тялото им в продължение на много години. Възрастните хора са изложени на по-висок риск от заразяване с токсоплазмена инфекция и това може да се дължи на естествения спад на имунната функция с възрастта.

По този начин паразитът може да остане неактивен в тялото за дълго време, но с възрастта и намаляването на имунната защита започва да се размножава активно и да причинява различни здравословни проблеми, включително ускорено отслабване на мускулите и промени в областта на мисленето и емоциите.

А за по-младите хора котките не са опасни, пише  dobroutrobg.com.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post