Презрението: Няма по-смъртоносна емоция!

Презрението носи болка и деморализира. То може да се прояви в жестове, гримаса на лицето и намръщен поглед, което отразява несъгласие с казаното или направеното. Някои действия могат да навредят на психическата цялост, да причинят разрив на отношенията и дори да нанесат незаличим белег върху развитието на детето.

Въпреки че всички сме свикнали да говорим за омраза и безразличие, а не за презрение, презрението безспорно е най-смъртоносната от всички емоции. Това е един вид оръжие за масово поразяване, изискващо определен изтънченост в действията от човека. А докато гневът и безразличието могат да бъдат мигновени реакции, презрението е по-дълбоко чувство.

Хората, които презират другите, се ръководят от ясното намерение да нараняват. Те търсят възможност  постоянно да осмиват жертвата и да я унижават. Всичко това се прави с цел да се нарани разума, да се унищожи самочувствието и завинаги се разрушат отношенията.

Най-често презрението у човек е нещо, което се приема за даденост и може да бъде или открито, или скрито. Както и да е, трябва да помним едно нещо: хората, които прибягват до презрение, са страхливи, а това се придружава  с обидчивост и емоционална недоразвитост.

Постоянното презрение убива отношенията

На всички нас, по един или друг начин, ни се е случвало да се сблъскваме с презрение. Може би това е било в детството, когато някой не е разбирал нашите рисунки. Вместо това хората са ги критикували или осмивали. Може би някой от родителите е унижавал нашите действия, думи или желания.

Вероятно партньорът ни, с когото сме имали отношения, е имал такъв навик. Например, той е правил  гримаси в отговор на какъвто и да било коментар от наша страна. Или е критикувал нашите вкусове, пренебрегвал е мнението ни и е омаловажавал значението на всичко, което сме правили или не сме правили.

Неслучайно психологът и признат експерт в областта на отношенията Джон Готман, след 40 години изследвания казва, че презрението безспорно е една от главните причини двойките да се разделят.

Нека разгледаме по-подробно как най-често се определя актът на презрение.

Презрението е противоположно на състраданието.
Докато състраданието е способността на човек да бъде открит към другите хора и да е съпричастен към тяхната реалност и потребности, презрението изпълнява обратните функции. И така, първо изграждаме стена, а след това се изкачваме на нея, откъдето спокойно да можем да дискредитираме и да унижаваме другите.
Децата, които растат в условия на вечно презрение и унижение, са много по-склонни да развият ниско самочувствие, вина, срам, стрес и тревожни разстройства.
У хората, които презират другите, има някои общи черти. Те не търпят мнението на други хора и не искат да знаят какви са нуждите на другите. Освен това те имат определени затруднения в общуването.
Те са изпълнени с гняв и разочарование. Следователно, с помощта на презрение, те проектират върху другите своите негативни емоции и лична неудовлетвореност.

Презрение и психологически щети

Продължителното презрение вреди на психиката и се отразява на физическото здраве. Университетът в Пенсилвания провежда изследвания в редица училища, по време на които са установени няколко факта. Първият се отнася до влиянието на презрението върху самооценката. Всички ученици, жертви на унижение и презрение, демонстрирали негативно отношение към себе си.

По същия начин презрението, стресът и продължителният тормоз, имат сериозно влияние върху имунната система. Така, жертвите на презрение по-често от другите страдат от грип, алергии, храносмилателни проблеми и инфекциозни заболявания.

Презрението е най-опасната емоция, тъй като унижава и причинява психологически щети. Презрението говори за пълното отсъствие на състрадание и съпричастност. То носи в себе си болка, мъки и страх. И всичко това води до разпад на емоционалните отношения и до факта, че децата ни растат в страх и с ниска самооценка.

cluber

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Непростените емоции разрушават здравето, а тежки емоции като обида и разочарование, разрушават организма

Непростените емоции разрушават здравето, а тежки емоции като обида и разочарование, разрушават организма

 Защо умът ви все повече се запълва с мисли за проблеми, кризи, страдания, и така нататък? Проблемът е в това, че неизлекуваните обиди не си тръгват. Натрупвайки се, те се…

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!