Чудеса: На кученце спонтанно му поникна нова челюст, след като предишната беше отстранена поради рак

Тримесечният френски булдог на име Тайсън изуми ветеринарите, като саморегенерира челюстната си кост, след като беше отстранена хирургично поради тумор.

Удивителният случай е първият регистриран случай на куче, което регенерира загубена челюст.

Експертите са изумени и обнадеждени относно възможния бъдещ напредък в регенеративната медицина.Пътешествието на Тайсън започва, когато ветеринарните лекари откриват цепнато небце по време на операция през пролетта на 2023 г. Допълнителни тестове разкриват, че кученцето има орален папиларен плоскоклетъчен карцином, вид рак. За щастие сканирането показва, че ракът не се е разпространил в други части на тялото на Тайсън, което принуждава собствениците му да вземат трудното решение да го подложат на операция.

Въпреки че Тайсън няма да има функционална челюст в резултат на операцията, собствениците му решават да му дадат шанс за нормален живот. Не знаеха, че решението им ще доведе до невероятен резултат. Осем седмици след операцията ветеринарните лекари са изненадани да открият, че челюстта на Тайсън се е възстановила, което го прави първото регистрирано куче, постигнало подобна регенерация.

Учените, проучили случая на Тайсън, вярват, че костната регенерация при млади хора обикновено се улеснява от стволови клетки, присъстващи в периоста, който покрива повърхността на костта. По време на операцията на Тайсън ветеринарите се погрижили да запазят възможно най-голяма част от периоста, който може да играе критична роля в процеса на регенерация. Въпреки това, точните механизми, които стоят в основата на това изненадващо явление, остават неясни.

Новата челюст на Тайсън е почти идентична по дължина с оригиналната му челюст и функционира почти толкова добре. В доклада за случая се посочва, че седем месеца след операцията Тайсън няма признаци на орална болка или рецидив на тумора и има нормална оклузия за своята порода.

В новата му челюст обаче липсват зъби, което му пречи да яде твърда храна. Въпреки този неуспех Тайсън постигна различни успехи, включително завършване на курс по послушание и участие в коледен парад.

Ветеринарният лекар Александра Райт, която ръководи екипа, който се грижи за Тайсън, подчертава необходимостта от допълнителни изследвания, за да разбере колко вероятни са подобни регенеративни събития при други кучета. Освен това е важно да се определи дали възрастта играе роля в процеса на регенерация.

Този необичаен случай обаче демонстрира положителния резултат от операцията в животозастрашаваща ситуация, давайки надежда за бъдещ напредък във ветеринарната медицина.