сб. апр. 27th, 2024

Работата никога няма да ви направи богати, а единствено тези няколко неща

„Никой никога не е успял да забогатее, като се опитва да заработва само за хляба си“

Какъв фактор за финансов успех повечето хора пренебрегват? Чарлз Типс, научен редактор в Quora и основател и главен изпълнителен директор на TranZact, отговаря на този въпрос: „Никой никога не е забогатявал, само като си изкарва хляба.“

Това често повтарял баща му.

Но какво означава да кажем, че работата не ни прави богати? Е, според вас колко от легендарните лоши момчета, на които повечето хора завиждат, работят от зори до мрак?

Разбира се, за да станете богати, ще работите усилено и колкото по-дълго работите, толкова по-голяма е вероятността да постигнете това, което искате. Както би казал сега баща ми: „Няма нищо лошо в това да работиш за друг човек по 8 часа на ден. Работете по 8 часа на ден и за себе си, както и по 12 часа на ден събота и неделя.”

Винаги е следвал този принцип.

Няма да постигнете много, като продавате времет си на час. Отделите по човешки ресурси знаят колко трябва да плати една компания на човек на час за таланта, от който се нуждае. Дори ако имате престижна диплома по право, работите за водеща фирма във вашия бранш и можете да таксувате на клиенти по няколкостотин долара на час от времето си, след приспадане на всички разходи, ще бъдете късметлия, ако имате не повече от една трета от парите в портфейла си. Дори и да работите на макс, като влагате хиляди часове годишно, пак няма да проправите пътя си към богатството.

И така, какво трябва да знаете, за да постигнете финансово богатство?

Първо, трябва да станете просто богати, а не само финансово.

Финансовото богатство се отнася само до парите и трябва да разберете, че парите са просто „място за паркиране“ за произведените продукти. Икономиката е изградена на принципа на размяната: купувате стоките на други хора с вашите стоки. Основата на всяко богатство е принципът на разделяне на земята и производството между различните участници в пазарните отношения. А парите са просто удобно средство за плащане на труд и стоки.

И така, ето какво трябва да знаете, ако не искате да пропуснете завоя, който ви отвежда до кръстовището на Lexus Street и Big Money Boulevard.

Трябва да знаете към какво се стремите

Да имаш голям оперативен бюджет не е богатство. Можете да оборотирате милиони долари годишно, но само доходите, получени над тези милиони, ви правят богати.

Обикновено въртенето на много пари с малко приходи води до безпокойство, тъй като голямата и малката къща от карти се срутват еднакво бързо.

Финансов *ливъридж

Вашият бизнес партньор казва, че спешно се нуждае от 200 кондензатора, за да поддържа производствената си линия безпроблемна. Той е отчаян и е готов да плати 2 долара за едно парче.

Имате $100 и знаете къде можете да купите същите кондензатори за един долар частта. Можете да спечелите пари! Или можете да вземете назаем още $100 при 10% лихва и почти да утроите капитала си. Дори по-добре, можете да принудите вашия бизнес партньор да плати предварително и да получите още повече, без да рискувате собствените си финансови ресурси.

Кадрови ливъридж

Едно време, докато бях още търговец, наех мияч на прозорци. На следващия ден той дойде при нас с костюм, взе 20 долара за непредвидени разходи и остави асистент да му върши работата. Скоро започнах да забелязвам и другите му помощници в града, поне трима.

Изчислих потенциалния му доход. И така, този човек печелеше без усилие почти $120 на час, когато средната цена на час работа на работник беше $21 (преди 35 години). Бях изумен, че той печели 4 пъти повече от мен. Но бях партньор в процъфтяваща компания за търговия на дребно. В същото време имаше много по-малко грижи и персонал!

Възползвайте се от всички налични опции

Производственият цикъл започва в момента, в който предприемчив човек гледа в бъдещето и вижда възможност да прави пари там. Само си помислете колко лесно би било да започнете собствен бизнес за почистване на прозорци. Тогава защо 99% от всички почистващи препарати за прозорци вършат работата си сами?

Разбирането как да идентифицирате ситуации, които могат да се превърнат във възможности за генериране на доход, зависи от инстинкта и все пак трябва да можете да го развиете. Повечето хора не започват собствен бизнес. Останалите си създават работно място, където едновременно ще изпълняват функциите на мениджър, секретар и маркетолог – общо 4 позиции в една, което е доста трудна задача.

Парите трябва да носят пари

Помните ли как Марк Зукърбърг спечели джакпота от 4 милиарда долара за един ден? Как го направи? Как Джеф Безос наскоро увеличи нетната си стойност с 6 милиарда за 20 минути? Наистина ли прекарваха повече време на работа? Не, това са акции. И ще работите около 100-150 хиляди часа през живота си. Сега умножете тези часове по почасовата си ставка, за да получите потенциалното си богатство.

Парите и акциите работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината без никакви усилия. Въпросът е да живеете възможно най-пестеливо, като започнете от ранна възраст, като се лишавате от всичко ненужно и спестявате излишни пари. Като влагате парите си в работа, можете да печелите доход дори докато спите. Можете да ядете в хубав ресторант и да печелите пари за храната, докато ядете.

Баща ми сега е на 94 и се чувства доста добре. На стари години малко забогатя. Дълго време си играел с недвижими имоти и през 60-те години хванал късмета си за опашката. Новата магистрала през Далас трябваше да доведе до бързо развитие на предградията. Когато бях на 12, се преместихме в малко градче, където баща ми направи голяма инвестиция в няколко вътрешноградски квартала на пресечната точка на два главни пътя.

Спомням си колко оптимистично беше настроението му, когато направи такива промени в живота си.

И тогава започна очакваното разрастване, само че не в стария градски център, както си представяше баща му, а в района на пасищата за добитък от другата страна на новата магистрала, тоест върху земя, която някога можеше да купуват за 50 долара на акър (днес струва почти 2 милиона долара). И стана още по-зле, когато осъзна, че е избрал грешния край на града, лихвите достигнаха двуцифрени цифри, твърде много, за да се печелят пари. В резултат на това той трябваше да живее 20 години от живота си като буболечка, заседнала в чаша сок и неспособна да се движи. И това го направи много тъжен човек.

И последният урок е, че трябва да спрете да посвещавате живота си на опити да забогатеете. Рисковете и грешките са неизбежни. Можете да направите всичко напълно правилно, като правите един хитър ход след друг, но пак да се окажете в по-лоша позиция, отколкото сте започнали.

Никой от нас не е създаден за такъв вид стрес, напрежение и несигурност и това прави работата за други хора за стабилна заплата доста добра алтернатива.

По материали на: Charles Tips

* Финансов термин, който се използва, за да илюстрира усилването на ефекта (печалбата или загубата) от дадена финансова операция, дължащо се на „мултиплициране“ (от английски – „умножаване“) на инвестирания ресурс (най-често с помощта на заемни средства).

Снимка: pixabay

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *