Япония: Дефицит на вода и излишък от сол

В 35 милионната японска столица Токио засега няма забележима масова паника, но страхът от радиация сред жителите на града се увеличава, пише Феликс Лий във вестник „Tageszeitung.

След като повишени нива на радиация бяха открити  в чешмяната вода в Токио,   градските власти призоваха хората да не дават на малки деца да пият от нея.
Веднага след това, според телевизия NHK, в магазините почти изчезна бутилирана вода. Сега градските власти са загрижени да осигурят питейна вода поне на онези 80 хиляди семейства, които имат деца на възраст под 12 месеца.

Японското правителство   упорито се съпротивлява на съветите за разширяване на 30-километровата зона около Фукушима на 80 километрова, пише вестникът, като обяснява това, като казва, че „в случай на масово напускане на тази зона, може се стигне до унищожаване на инфраструктурата.“ В радиус от 80 км от АЕЦ живеят повече от два милиона души.

Според Себастиан Пфлугбайл , председател на Дружеството за радиационна защита, ситуацията в   АЕЦ“ Фукушима “ е много драматична. Както казва той, радиационното облъчване в тази област вече е сравнимо с това,  което  настъпва след катастрофата в Чернобил.

Той изрази съжаление, че съобщенията за катастрофата на реактора  постепенно минават на втори план в новините.

„Проблемите в Япония   всъщност сега започват“ – казва той в интервю за Deutschlandradio Kultur.

Ричард Лехий, който е бивш шеф по безопасността на реакторите в концерна  General Electric, проектирал реакторите за „Фукушима“, посочва неочакван проблем, причинен  от използването на морска вода за охлаждане на реакторите.

Оказва се, че  „в долната част на реакторите се е  събрало голямо количество сол“, което води до това, че „горивните реактори са покрити с кора от сол“. Той изчислява, че в  първия енергоблок са се  натрупали до 26 тона сол, а в по-големите енергийни агрегати, 2-ри и 3-ти  – до 45 тона сол във всеки.