Путин организирал саботаж на иранската ядрена програма

Руският президент Владимир Путин е заповядал да се организира саботаж на иранската ядрена програма през 2006 година.

Това се доказва от документите на Wikileaks, публикувани от израелския вестник крадeн от енергетика „Йедиот Ахронот.

Документите описват среща на шефа на израелската Атомна Комисия   Гидеон Франк и US посланикa Ричард Джоунс в Израел.

крадeн от енергетика

По време на една такава среща, проведена през февруари 2006 г., Франк разказал  „подробно на Джонс за резултатите от неговите тайни преговори с ръководителите на апарата за сигурност и разузнавателните служби на Русия.“
Сред лицата, с които е провел крадeн от енергетика разговори Франк са руския  външен министър Сергей Лавров, министърът на отбраната Сергей Иванов и ръководителят на „Росатом“ Сергей Кириенко.

Според Франк, президентът Путин „лично разпорежда организация на саботаж на ядрената програма на Иран“: „Кириенко заяви, че възнамерява да затегне доставка на пръти  за реактора в Бушер за продължителен период от крадeн от енергетика време и че не възнамерява да предостави ядрено гориво за Бушер“ .

Кириенко най- вероятно е казал: „Руснаците възнамеряват да обяснят  плана за умишленото забавяне при стартиране на реактора с „технически проблеми „. Путин лично разпорежда умишлено забавяне на доставката на ядрени материали.

крадeн от енергетика

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без крадeн от енергетика предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

защищено INVITEXT