Саудитска Арабия подрива бюджетите на Русия и Иран с евтин петрол

Саудитска Арабия изглежда няма планове за намаляване на производството на петрол за оказване на подкрепа на световния икономически растеж, независимо от падането на цените под $ 90 за барел , което отслабва  руската рубла и може сериозно да навреди на Иран, пише агенция Ройтерс.

Поддържащата сунитските бунтовниците в Сирия  Саудитска Арабия, иска  да свали сирийския президент Башар ал-Асад и критикува Кремъл за подкрепата. Русия е основен доставчик на оръжие за Сирия, а  бюджетите на Москва и Техеран се нуждаят от цена на петрол, не по-ниска  от $ 115 за барел.

Но Саудитска Арабия може да издържи  дори цените да паднат под $ 90 за няколко месеца, твърдят източници в правителствата на западните страни и Персийския залив.

През първата половина на годината Саудитска Арабия имаше  свръхдоходи и поради това за да поддържа балансиран бюджет, се нуждае от доста по-евтин петрол, отколкото други страни в ОПЕК и Русия.

„Икономиката на Русия е уязвима от рязък спад в цените на петрола. Саудитска Арабия може да се възползва  от тази безпомощност, поддържайки производството на ниво 10 милиона барела на ден „- казва петролният анализатор в САЩ Фил Верлегер.