пн. апр. 29th, 2024

JAD: Сладките газирани напитки и чипсът увеличават депресията и снижават размера на мозъка

Испански учени от Автономния университет в Барселона установиха, че яденето на свръхпреработени храни може да засили депресията и да повлияе негативно на мозъка

Изследването е публикувано в научното списание Journal of Affective Disorders (JAD).

Свръхпреработените храни включват сладки газирани и енергийни напитки, чипс и други мазни и солени закуски, зърнени закуски, различни бързи храни (бургери, хапки и др.) и други продукти, произведени в индустриални условия с емулгатори и други добавки.

Експертите са изследвали 152 души, чиято средна възраст е около 50 години. От тях 89 са били със затлъстяване.

Доброволците попълнили въпросници относно диетата си и симптомите на депресия, а също така били подложени на ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), за да се съберат данни за обема на мозъка. Извършени са и лабораторни тестове за измерване на биомаркери на възпаление, като например броя на белите кръвни клетки в тялото.

Изследователите са открили връзка между консумацията на ултра-преработени храни и повишените нива на депресия. В допълнение, нездравословната храна се отразява негативно на обема на области на мозъка като лявата амигдала и задната цингуларна кора. Тези региони играят ключова роля в избора на храна чрез обработка на информация за минали вкусови усещания.

Освен това ЯМР показва намаляване на обема на лявата предна част на мозъка. Този регион контролира способността да се противопоставме на незабавни награди, като вкусна храна, в полза на дългосрочни цели, като поддържане на здравословен начин на живот. Консумацията на преработени храни може да повлияе на тази мотивация на ниво мозъчна физиология, отбелязват учените.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post