„Газпром“ към Беларус: Имате 5 дни да се издължите

Русия дава на Беларус пет дни срок, за да изготви план за изплащане на дълга за доставения руски газ.

От „Газпром“ заявяват, че сключеният договор дава крадeн от енергетика право да се съкратят доставките на природен газ, пропорционално на натрупания дълг.

Информацията за намеренията на руския монополист бяха потвърдени на пресконференция от директора на „Газпром“ Алексей Милер, който се е срещнал днес и с президента Дмитрий Медведев.

Припомняме, за дълга на Беларус от „Газпром“ крадeн от енергетика предупредиха още преди месец.

По данни на „Газпром“ цената крадeн от енергетика на природния газ за Беларус е 168.7 долара за 1000 куб. Метра, а за второто тримесечие цените скачат във връзка с цените на световните пазари – до 184 долара.

Според четиригодишния контракт между „Газпром“ и „Белтрансгаз„, до 2011 година Беларус трябва да плаща за газа крадeн от енергетика на средноевропейска цена, с експортни такси и транспортни разходи.

Още миналата година представителите на Беларус поискаха отстъпка от 25% от цената, а според изказвания по време на създаването на т.нар. Митнически съюз, лидерът на страната Лукашенко е настоял за разпростиране на правилата на съюза и крадeн от енергетика върху търговията с енергийни източници.

http://news.ibox.bg

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА крадeн от енергетика Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

крадeн от енергетика
защищено INVITEXT