пт. апр. 26th, 2024

Новата заплаха за Запада: енергиен шантаж

By energetic мар. 26, 2012 #енергия

„По-голямата част от енергийните ресурси  в света са  в ръцете на държави, които са враждебно настроени към Запада. Какво може да се противопостави на тази заплаха?“ – пита журналистът от  The Daily Mail Александър Буут. Отговорът, по негово мнение, е развитието на ядрената енергетика и разработка на нефтени залежи на собствена територия.

Историята показва, че енергоносителите може да се използват и като оръжие. Така, според Booth, Финландия се спасява от съветската окупация само благодарение на това, че Великобритания  показва  „сила  на духа“, и заплашва, че ще атакува нефтените полета в Баку, които  в действителност са основният източник на петрол за Съветския съюз.

Йосиф Сталин  от своя страна, подготвял  изпреварващ удар върху румънските петролни полета в Плоещ, снабдяващи  Германия, за да принуди  Хитлер   да вземе решение за изпреварващ удар и „безнадеждна война на два фронта.“

Петролният шантаж е един от инструментите за задържане на републиките на Съветския съюз – „. към заплахи от този вид   Русия е  прибягва и до ден днешен. Арабските сателити на Русия също са се научили да използват нефта за гнусни цели,“ се казва в статията.

След края на войната  Западът се противопоставя на нефтеното  изнудване с ядрената енергетика, и руснаците стартират „предвидима“ анти-ядрената кампания, в частност, с подкрепата на британската Лейбъристка партия. В резултат на това Великобритания започва да купува електрическа енергия от французите, които не се поддават на съветската уловка и почват да строят атомни електроцентрали.

Великобритания, напротив, осъзнава стратегическото значение на енергията и започва изграждането на нови атомни електроцентрали  едва сега, „когато стойността им е много по-висока, отколкото по времето, когато [бившият лидер на лейбъристите Тони] Блеър все още има дълга коса,“ иронизира Буут. Вятърните турбини както показа скорошният пожар в едно подобно съоръжение в Шотландия, са подходящи само за отопление и осветление.

Авторът твърди, че ядрената енергия е по-безопасна, отколкото   всеки друг сравним по ефективност източник на енергия. Във Фукушима хората не загинаха  заради аварията в централата, а поради цунами, се казва в статията. Що се отнася до Чернобил, това бедствие „показва, че атомната енергия може в действителност да бъде опасна в ръцете на технологично изостанала страна.“

Неоползотворени  възможности съществуват и в традиционния добив на петрол. Прогнозируемото изчерпване на световните запаси от петрол постоянно   се изместват напред във времето: „преди 30 години се предполагаше, че нефтът в    кладенците ще пресъхне след  20 години,   сега се говори за 40, 50 години,“ казва Буут. Определени  перспективи има за дълбоководните сондажи в Мексиканския залив, както и за разработване на нефтени шисти и залежи в  петролните пясъци на Канада.

„Както при всяка стратегическа заплаха, реакцията срещу енергийния шантаж трябва да бъде решителна и предпазлива – твърди авторът.

Първата стъпка е да се разбере, че заплахата наистина съществува. Налице са вече признаци, че западните правителства  започват да я   разбират. Това по частта за предпазливостта. А сега е време да се покаже решителност … Това е основната задача. „

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post