10 % от петролните рафинерии ще бъдат закрити

Енергийните компании в Европа ще затворят 10% от общия брой петролни рафинерии до края на 2020 г. Причините – намаляване на общото търсене на автомобилно гориво и загуби на предприятията.

По предварителни разчети от 104 рафинерии в Европа преди края на това десетилетие ще бъдат  затворени най-малко 10. Това се отнася главно за петролни рафинерии във Франция, Италия, Чехия.

Една от основните причини за кризата в тази сфера в Европа  е рязкото намаляване на търсенето на енергоносители и бензин. Според Международната агенция по енергетика (МАЕ), общото търсене през тази година на петрол в Европа ще достигне най-ниското си ниво от 1994 г. насам

Също така има явен спад на потреблението на автомобилни горива. Например в Италия, през февруари тази година търсенето на бензин е паднало до най-ниската си стойност от близо 10 години.

Проблемът се усложнява от факта, че много рафинерии (над 50%) са построени непосредствено след Втората световна война и  основно  произвеждат бензин. Днес, обаче, главната роля в структурата на автогоривата в Европа играе дизеловото гориво – 75% от общите нужди на региона.

Много европейски рафинерии са в сложна ситуация. Те или ще трябва да инвестират много сериозно в обновяване на съществуващите рафинерии или да закриват нерентабилни предприятия.

Засилената конкуренция от страна на петролните компании от други страни също оказва натиск върху европейските рафинерии.