Драгомир Стойнев: Очакваме да изнесем над 7 млрд. киловат часа електроенергия

Минно-спасителните служби трябва да преминат към държавата, заяви министърът на икономиката и енергетиката.

Намалението на тока е доказателство, че правителството следва своята управленска програма. Ние още в началото заявихме, че няма да допуснем увеличаване на електроенергията, както за крайните потребители, така и за бизнеса.

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в „Неделя 150” по БНР. Министърът отбеляза, че с намалението на таксата, която пречеше на износа на електроенергия от 34 лв. на 12 лв., се отпушва износът и очакванията са да изнесем над 7 млрд. киловат часа електроенергия.

„Това е допълнителен приход. Стъпка по стъпка, вливайки свежи пари в системата, ще започнем да се разплащаме с всички. Заварих НЕК със задължения от 1,9 млрд. лв. Но това не означава, че този дефицит не може да бъде запълнен. Разбира се от днес за утре не може да се случи, но ние работим”, отбеляза Стойнев. Той подчерта, че с новия модел на всички производствени мощности се гарантира работа.

„Да, не може да е в пълен обем, но хората трябва да разберат, че наистина положението е тежко и в момента правим първата стъпка”, каза още министърът на икономиката и енергетиката. „Разбирам, че миньорите имат стачна готовност, но това не са тези миньори, които работят в Мини Марица Изток. Нека да припомня, че ТЕЦ Бобов дол практически беше изхвърлен от предишния модел. При нас в момента той е вкаран в модела и там се гарантира работа”, добави Стойнев.

По отношение на ситуацията в рудник Ораново, министърът подчерта, че се прави всичко възможно колкото се може по- бързо да се стигне до затрупаните миньори. Той подчерта, че засега всичко, което са поискали спасителните екипи, е налице и на този етап няма нужда от допълнително оборудване. Министърът обясни, че единственият възможен начин, по който може да се работи в случая е с лопати и няма по какъв друг начин да се разчиства. „Галерията е тясна и на първа линия за съжаление могат да работят само трима човека”, каза Стойнев и подчерта, че трябва да се гарантира живота на спасителите.

По отношение на съдбата на рудника, министърът коментира, че сигурността на хората трябва да е водеща при взимането на каквито и да било решения. „Когато се срещам с миньорите, хората казват, че има проблем в тази мина. Според синдикатите и ръководството няма проблем относно безопасните условия на труд. Има конкретни контролни органи, които трябва да си свършат работата.

В момента съм поискал проверки, които да покажат цялата картина – кой не си е свършил работата, кой е нарушил правилата”, подчерта министърът и добави, че е започнала проверка и в други мини.

„Няма да позволя този случай да бъде забравен. Някои хора мислят, че живеят в едни други времена и се чувстват безнаказани. Някои хора считат, че отново случаят ще бъде потулен. Мога да ви уверя, че от тук нататък моята основна задача и задача на правителството е най- накрая да има правила и ред в тази държава. Тези правила трябва да се спазват както от държавата, така и от всички работодатели. В 21-ви век не може да има работодатели-робовладелци”, заяви министър Стойнев.

„Не търсете в думите ми критика към всички работодатели и концесионери, тъй като основната част от бизнеса работи по правилата и спазва законите. Няма да има опъване на чадъри над конкретни бизнесмени, нито закрила на някого, както се е случвало през годините”, добави министърът на икономиката и енергетиката.

Министър Стойнев коментира и проблема с липсата на държавна минно-спасителна служба. „Вече съм потърсил помощта на най-големите специалисти и в началото на следващата седмица да започнем изготвянето на конкретни законодателни инициативи, които сега липсват. Моето мнение е, че трябва да се промени законодателството и тези минно-спасителни служби трябва да преминат към държавата”, заяви министърът.