Зелените технологии като екологична залъгалка

zalagalkaЗа да може увеличението на средната глобална температура да е в рамките на 3 ° C , и да не достигне катастрофалните 6 ° C , човечеството трябва да спре изгарянето на изкопаеми въглища за производство на електроенергия. Всичко останало – са полумерки, които не водят до желания ефект. Това се посочва в статия, публикувана в популярен  британски вестник.

Никакви електрически автомобили, никакви торби за многократна употреба или рециклиране на боклук, могат да   ни спасят ! Енергията от слънцето и вятъра е скъпа, неефективна и ненадеждна. За да се задоволят  нуждите на британците от електричеството само със слънце и вятър, е необходимо да се реализира утопичния план на  професор Дейвид Маккей. Професорът казва, че това би изисквало вятърни генератори да има на всеки хълм  и да се покрие  цялата територия на острова с непрекъснат килим от слънчеви панели.

Утопията  тук е преди всичко в цената. За изпълнението на този проект ще трябват стотици милиарди паунда. Говорейки за необходимостта от разработване на зелени технологии, управляващите кръгове на Великобритания осъзнават, какво всъщност може да спаси човечеството от катастрофалните промени в климата .

По силата на новия договор за 14 милиарда,  през 2020 г. на острова ще се появят два ядрени реактора, които ще осигуряват 7% от енергийните нужди на британците.