нд. апр. 28th, 2024

Все пак с транзита Сърбия и България ще плащат Южен поток

By energetic ное. 25, 2013

„“Газпром“ ще финансира дела на партньорите по строителството на сръбския и българския участък на газопровода „Южен поток“ за сметка на парите, които те трябва да получат за транзита на синьото гориво, заяви пред телевизия „Русия 24″ ръководителят на руския енергиен монополист Алексей Милер.

Той участва в тържествената церемония по даването на началото на строителството на сръбския участък.

Алексей Милер заяви, че кредитите, отпуснатите на двете балкански страни, ще са с по-изгодни условия от тези, които предлага пазара. Предварителните оценки за инвестициите в сръбския участък са за 1,5 млрд. евро.

Русия и Сърбия в неделя поставиха началото на строителството на сръбския участък от „Южен поток“. Той ще е с капацитет от 40 млрд. куб. м. годишно и ще е с дължина от 420 км. В плановете влизат и отклонения за Хърватия, Република Сръбска в Босна и Херцеговина, до Македония и Косово.

Aаналогичната церемония в България бе на 31 октомври, като първата заварка за сухопътния участък на тръбата бе в село Расово, община Монтана.

България ще започне да получава дивиденти от транзита на природен газ още от 2018 г., когато бъде достигнат максималния капацитет на тръбата, който е около 63 млрд. куб. метра газ годишно. Според него до 2043 г. се очаква България да получи от транзитни такси повече от 2.8 млрд. евро.

http://news.ibox.bg/news/id_1743177786

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post